Hormuški tjesnac, zona povećanog rizika – U koaliciju zaštite brodova ušla i Australija

Karta: Morski.hr

Međunarodna federacija transportnih radnika (ITF) i predstavnici brodara zaključili su sporazum kojim je Hormuški tjesnac proglašen privremenom povećanom zonom rizika. Razlog tome je povećan broj sigurnosnih incidenata u toj regiji tijekom posljednja tri mjeseca, a osobito napad na  tanker Stena Impero koji je plovio pod britanskom zastavom. Nova odredba znači da će pomorci u slučaju napada u zoni imati pravo na bonus i udvostručenu naknadu u slučaju smrti ili invalidnosti.

Odbor za ratne zone ITF-ovog Međunarodnog foruma za pregovaranje (IBF) već nekoliko tjedana pregovara prilagodbi razine rizika za tjesnac. Predsjedavajući Zajedničke pregovaračke grupe predstavnika brodara (JNG), kapetan Koichi Akamine, rekao je da su uzeli dovoljno vremena kako bi donijeli adekvatan zaključak.

– Važno je u takvim događajima dobro sagledati situaciju i procijeniti stvarnu prijetnju brodarstvu te vidjeti koje su najprikladnije mjere koje treba poduzeti. Vjerujemo da ova odredba  na odgovarajući način pokriva brige pomoraca koji prolaze kroz tjesnac – rekao je kapetan Akamine.

– Drago mi je što su naši partneri pozitivno odgovorili na naš zahtjev da se odrede potencijalni rizici koji u ovom trenutku postoje za sve brodove i sve pomorce koji prolaze Hormuškim tjesnacom – rekao je David Heindel, predsjedavajući pomorske sekcije ITF-a, i dodao da i dalje pozivaju na smirenje u području i puštanje posade tankera Stena Impero.

Koaliciji za zaštitu brodova u Hormuškom tjesnacu pridružuje se i Australija

Misiji slobodne plovidbe i sigurnog prolaza kroz Hormuški tjesnac koju predvode Sjedinjene Američke Države, pridružila se i Australija

Australija će početkom 2020. godine rasporediti fregatu na šest mjeseci, zrakoplov za pomorski nadzor P-8A Poseidon mjesec dana prije kraja 2019. i osoblje ADF-a u sjedište Međunarodne pomorske sigurnosti u Bahreinu.

D.G.