Mijenja se Zakon o prijevozu u linijskom i obalnom pomorskom prometu, na izmjene možete utjecati i Vi

Foto: Jadrolinija PR

ZAGREB – Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture organiziralo je danas javno izlaganje prijedloga Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu.

Istaknuto je kako se usvajanjem zakonskog prijedloga osigurava povlašteni prijevoz osoba sa invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju na način da se te kategorije osoba Zakonom utvrde kao posebne kategorije korisnika prava na besplatan prijevoz.

Također, propisuje se mogućnost gradnje namjenski građenih brodova u vlasništvu Agencije za obalni linijski pomorski promet uz financiranje sredstvima Europske unije, a brodari bi se mogli javljati na natječaj za upravljanje brodom na toj liniji.

Propisuju se i prekršajne odredbe u slučaju zlouporabe prava na povlašteni prijevoz, te stvaraju pretpostavke za kontrolom korištenja navedenih prava.
Osim toga, usvajanjem ovog zakonskog prijedloga omogućuje se moderniji pomorski promet, dostupniji za određene skupine korisnika, pri čemu se povećava njihova mobilnost.

Svi zainteresirani su još jednom su pozvani da zaključno sa ponedjeljkom, 02. rujna 2019. godine dostave svoje prijedloge, primjedbe i komentare na novi prijedlog Zakona o  o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu i to putem središnjeg državnog portala za savjetovanja sa zainteresiranom javnošću „e-Savjetovanja“ na OVOJ ADRESI.

D.G.