Kanaderi gase požar kod Sućurja na Hvaru

Foto: HRZ/M. Karačić

SUĆURAJ – Dva Canadaira CL-415 iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH upućena su subotu, 24. kolovoza 2019. godine u akciju gašenja požara na području Sućurja na otoku Hvaru  u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Dalmacija danas doznaje da gori na nepristupačnom terenu poviše uvale Bristova i da je požar izbio zbog udara munje.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone (17. lipnja) do zaključno 23. kolovoza 2019. zračne protupožarne snage bile su angažirane u gašenju 31 požara (20 u Šibensko-kninskoj, četiri u Zadarskoj, tri u Splitsko-dalmatinskoj te po jedan u Dubrovačko-neretvanskoj, Ličko-senjskoj, Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji) dok su kopnene snage Hrvatske vojske bile angažirane dva dana na požarištu Južna Dubrava kod Šibenika s ukupno 182 pripadnika.

Uz gašenje požara provedeno je i 37 protupožarnih izviđanja s avionima Airtractor AT-802, a sveukupno su zračne PP snage ostvarile oko 260 sati naleta pri čemu je izbačeno oko 6900 tona vode te je helikopterima Mi-8 MTV1 prevezeno 14 vatrogasaca i osam tona vode i opreme do požarišta.

U izviđanju područja procijenjenih kao visokorizičnih za izbijanje požara tim besposadnog zrakoplovnog sustava “Orbiter 3B” bio je angažiran 29 puta, izvijestilo je Ministarstvo obrane.

I.B.

Vaš komentar