Brodica potonula nakon sudara s charter jedrilicom u najmu poljskih turista

Foto: Čitatelj / DD

MILNA – Službenici Lučke ispostave Milna zaprimili su u petak 23. kolovoza u 15.00 sati dojavu o sudaru dvije brodice u Splitskim vratima, gdje je jedna brodica i potonula od posljedica sudara.

Odmah po dojavi službenici LI Milna o nesreći su izvijestili Lučku kapetaniju Split i MRCC Rijeka te isplovili prema poziciji nesreće. U međuvremenu, dvoje brodolomaca sa potopljene brodice iz mora su izvukli članovi posade charterirane motorne jahte ‘Brondi II’, koji su neozlijeđene spašenike potom iskrcali u marini Vlaška, gdje je nešto ranije pristala i jedrilica ‘Emili’, koja je sudjelovala u sudaru sa potopljenom prodicom.

Očevidom na poziciji nesreće službenici LI Milna utvrdili su potonuće drvene brodice dužine 6,12 metara, koja je na poziciji plutala izokrenuta sa kabinom i nad kabinom ispod, a krmom i dijelom kobilice iznad morske površine.

Brodica je Hrvatske zastave i u vlasništvu Č.K., državljanina Republike Hrvatske. Nakon očevida na poziciji nesreće, gdje nije uočeno onečišćenje mora, službenici LI Milna nastavili su očevidne radnje u marini Vlaška, gdje su uzeli izjave od sudionika nesreće, spašenih brodolomaca i očevidaca (dojavitelja).

Drugo plovilo koje je sudjelovalo u ovoj pomorskoj nesreći, jedrilica ‘Emili’, u vlasništvu je domaće charter tvrtke, a u trenutku nesrće na istoj je boravilo deset osoba, svi državljani Republike Poljske, od kojih nitko nije ozlijeđen, izvještava Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture. Od zapovjednika jedrilice ‘Emili’, A.A. (rođen 1983. godine), državljanin Republike Poljske, služenici LI Milna uzeli su izjavu u okviru očevida o uzrocima ove pomorske nesreće, koji je još uvijek u tijeku.

D.G.