Dva glisera bez oznaka glisirala 10 metara od obale, a onda je jedan krenuo pratiti ribare

KORČULA – Dva glisera prošlog su tjedna velikom brzinom jurili desetak metara blizu obale između otoka Badija i otočića Rogačić kod Korčule. Nisu imali vidljivu registraciju plovila, a nakon upozorenja da to ne smiju činiti, čak su pratili i uznemiravali posadu broda koja je išla ribariti kod otočića Glavata.

Javio nam se Zoran Krčunović iz Zagreba koji već desetak godina ljetuje na Korčuli. Nakon što je objavio fotografije u facebook grupi “Zaustavimo devastaciju Jadrana“, objasnio nam je i što se dogodilo:

– Dva gumenjaka su glIsirala doslovno 10 m od obale. Naravno mahali smo im, pokušavaući im rukama pokazati da se udalje od obale, ali bez uspjeha. Bliže nismo mogli prići, jer bi i sami sebe doveli u poziciju da kršimo zakon. Zanimljivo je da je jedan od gumenjaka vozio uz našu rutu, mi smo isli prema Glavatu i na pola kanala je promjenio rutu prema Lastovnjacima ili Lastovu. Nismo vidjeli nikakvu oznaku tj. registraciju plovila. Inače, kapetanija radi kontrole s unutarnje strane Badije, oko benzinske crpke – kaže nam Zoran i napominje da ih nisu mogli prijaviti jer nisu znali kako.

– I za naknadnu prijavu iskreno ne znam kako je napraviti jer nismo vidjeli oznaku, zato sam i stavio post u Facebook grupu. Pretpostavljam da je to neki tender s neke jahte.
Drugi gumenjak je ostao u krugu Badije – javlja nam nadajući se da će se normalizirati promet morem.
– Unazad par godina sam podvodnu pušku zamijenio štapovima… tako da dobro znam što znači glisiranje blizu obale – zaključuje i šalje fotografije događaja.
Obijesnim pojedincima tako nije dovoljno što nedozvoljeno glisiraju, oni misle da im stvarno nitko ništa ne može.

J.G.

Vaš komentar