EKSPRESNO UTVRĐENO Za nasukavanje na Lopudu kriv je voditelj brodice, na plovilu još bili supruga i djeca

Foto: dulist.hr

LOPUD/DUBROVNIK – Nakon novinarske intervencije prema Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture u vezi neobične pomorske nezgode na hrid Sutmiho kod Lopuda, stiže nam i doista brza reakcija odgovornih. Naime jučer su u Lučkoj kapetaniji šutjeli, utvrđeno je da je razlog pomorske nezgode ljudska pogreška zbog nepoštivanja pravila navigacije i pogrešne procjene rute plovidbe od strane voditelja brodice koji je na brodu imao suprugu i troje malodobne djece. Danas je saslušan, izdan mu je prekršajni nalog i kaznu je odmah i platio. 

Očevidom o uzrocima ove pomorske nezgode utvrđeno je kako se nasukanje dogodilo u subotu, 24. kolovoza oko 22.30h, na poziciji hrid Sutmiho, u blizini otoka Lopud, tijekom plovidbe iz mjesta Suđurađ (otok Šipan) prema Dubrovniku.

Kao razlog ove pomorske nezgode utvrđena je ljudska pogreška zbog nepoštivanja pravila navigacije i pogrešne procjene rute plovidbe, od strane voditelja brodice, što je u konačnici rezultiralo ovom pomorskom nezgodom, srećom, bez ljudskih žrtava i onečišćenja mora.

Pregledom nasukane brodice službenici LK Dubrovnik ustanovili su oštećenja trupa brodice ispod razine mora, zbog čega ista nije sposobna za plovidbu.

Nastavno na informaciju o tijeku očevida o uzrocima pomorske nezgode obavještavamo Vas da su službenici Odjela inspekcijskih poslova Lučke kapetanije Dubrovnik, nakon jučer (25.08.2019. godine) izvršenih izvidnih radnji, danas, 26. kolovoza, obavili saslušanje te izdali prekršajni nalog protiv prekršitelja, G.M., državljanin Republike Hrvatske, a iznos izrečene novčane kazne prekršitelj je odmah po izdavanju uplatio u Državni proračun.

Temeljem izdanog naloga o komercijalnom uklanjanju nasukane brodice, vlasnik je uz nadzor službenika LK Dubrovnik, danas, 26. kolovoza u 10.00h odsukao brodicu (gliser) te organizirao prijevoz iste u Dubrovnik, stoji u izvješću Ministarstva mora.

Na brodu je imao suprugu i troje malodobne djece

Prema trenutno dostupnim informacijama u okviru očevida, na plovilu je u trenutku nasukanja boravio voditelj brodice (glisera) J.K. sa suprugom i troje malodobne djece, svi državljani Republike Hrvatske, od kojih nitko nije ozlijeđen.

PROČITAJTE JOŠ:

Vlasnik nasukanog glisera na Lopudu pozvan na informativni razgovor

LOPUD Brodica nasukana na hridi uz pomorsku oznaku, netko je njom upravljao, no nitko nije zatečen

D.G.