VIDEO: MEDUZE KOD ELAFITA – Stručnjaci kažu: “Nema straha, uobičajene su za kraj ljeta”

Cotylorhiza tuberculata/ Photo: Wikipedia/T.Friedrich

LOPUD – Cotylorhiza tuberculata ili kako je još zovu Mediteranska meduza pojavila se u većem broju u akvatoriju Elafita, no čini se da je ova pojava vrlo uobičajena i ne treba paničariti. 

Meduza je promjera 30-ak cm, a snimio ju je Vlado Odribožić sa skupinom turista, ploveći prema Šipanu i Mljetu. Iako tamošnji stanovnici tvrde da je nisu vidjeli godinama, stručnjaci kažu da nema panike.

Urednik portala Podvodni.hr, te autor brojnih tekstova s morskom tematikom, a ujedno i suradnik Instituta za oceanografiju i ribarstvo u Splitu, Pero Ugarković kaže da je vrlo prepoznatljiva.

– Sezonski dolazi do povećane brojnostii i nije ništa alarmantno – kratko ističe.

– Nije to ništa neuobičajeno, kao kod svake druge vrste organizama. To se ciklički događa svakih nekoliko godina. Neka vrsta u moru poput ovih meduza sad bude u prolazu u većim brojevima pa se ljudi prestraše. Njihove migracije su prolazne, i osim malo straha kod ljudi, neće ostaviti nikakvih drugih posljedica – kaže Petar Baranović, morski biolog, ribar i naš kolumnist, koji je dobro upoznat s morskim svijetom jer je skoro svaki dan u ribama sa svojom kočom.

Institut za oceanografiju i ribarstvo je već pisao o meduzi koju još po svom izgledu zovu i “jaje na oko”. Promjera su tridesetak centimetara, najuočljivije na oko 1 m dubine. Ova se vrsta uobičajeno javlja krajem ljeta, često praćena ribicama koje se skrivaju ispod klobuka. Za ljude su uglavnom bezopasne, slaba reakcija se može javiti kod osjetljivih osoba, poručuju iz Instituta.

Vrsta živi u cijelom Sredozemnom moru, endemična je, hrani se planktonom, najčešće se nalazi na otvorenom moru, a ponekad nas počasti i susretom u obalnom dijelu Jadrana. Njezin gladak povišen klobuk okružen je olukom poput prstena, ima kraće i duže žarnice bijele i žarko plave do ljubičaste boje.

Uglavnom, riječ je o spektakularnim primjercima dobroćudne autohtone meduze u kojima jednostavno treba uživati.

D.G.