Cres dobiva novu luku: “To je jedno od najvećih ulaganja do sad u pomorsko dobro u županiji”

Foto: Luka Cres

CRES – Rekonstrukcija i dogradnja luke Cres jedno je od najvećih ulaganja u pomorsko dobro na području Primorsko-goranske županije dosad, a ugovor o rekonstrukciji i dogradnji zapadnog dijela luke, ukupne vrijednosti gotovo 40 milijuna kuna, potpisan je u travnju ove godine. Čak 29.2 milijuna kuna financirano iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija. 

Nositelj projekta „Rekonstrukcija i dogradnja zapadnog dijela luke Cres“ je Županijska lučka uprava Cres, čime će se:

izgraditi vanjski lukobran ukupne dužine oko 185 metara i širine oko 6 metara koji će služiti za prihvat linijskih putničkih brodova;

urediti kopneni dio luke dužine oko 280 metara, što čini uski obalni pojas i plitko priobalno more koje se proteže uz creski obalni put „Lungo mare Sv. Mikule“. Taj put predstavlja vrijedan gradski prostor, značajan u stvaranju slike i identiteta Cresa. 

Rekonstrukcija i dogradnja u sklopu ovog projekta predstavlja nastavak uređenja creske rive i, s postojećim objektima, činit će jedinstvenu prostornu, funkcionalnu i oblikovnu cjelinu. Osim toga, koristit će se kao javni prostor koji povezuje autobusni kolodvor i brodski terminal, uz nesmetan prolaz i prijelaz s jednog na drugi oblik transporta osoba i stvari na Cres i ostale male otoke arhipelaga.

Uređenjem ovog dijela, uredit će se i osigurati kvalitetniji pristup mjestu ukrcaja za osobe smanjene pokretljivosti, spajaju se autobusni i pomorski terminal, osigurava se dostupnost putničkog terminala vozilima dostave i hitnih službi, kao i kvalitetan i sigurniji pješački pristup.

  • Realizacijom projekta smanjit će se gužva i zakrčenost u luci, koje su vrlo učestale u razdoblju ljetne sezone.

Realizacijom projekta stvaraju se nužni preduvjeti za daljnji razvoj luke i lučkog područja

  • Dogradnjom postojećeg pristaništa osigurat će se nužna zaštita akvatorija unutar lučkog područja luke Cres, odnosno zaštita uvale od udara valova i vjetra, što izravno utječe i na očuvanje imovine (plovila) stanovnika Cresa za vrijeme nevremena. Osim toga, omogućit će se adekvatan privez i sigurnost na vezu za linijske brodove u cjelogodišnjoj linijskoj plovidbi.
  • Također, stvorit će se preduvjeti za razvoj linijskog prometa i održavanje brodskih linija tijekom cijele godine – povezat će se mali otoci i otočići arhipelaga koji su brzobrodskom linijom povezani s Cresom i kojima su kvalitetno pristanište i kvalitetna linija preduvjet za održanje i očuvanje života na otočićima.
  • Podići će se prihvatni kapacitet Cresa i arhipelaga te poboljšati veza otoka i arhipelaga s medicinskim i obrazovnim centrima, što izravno doprinosi i povećanju kvalitete života stanovnika Cresa i otočića u okruženju. 
  • Doprinijet će se povećanju broja cjelogodišnjih linija prema županijskom središtu, prema otocima arhipelaga, kao i gospodarskim centrima u okruženju (Pula, Zadar, Labin) – otok Cres i otoci arhipelaga povezat će se s administrativnim središtem i s većim gradovima u okruženju.
  • Osigurat će se razvoj socijalnih i društvenih aktivnosti u gradu Cresu i na otocima arhipelaga te doprinijeti značajnom daljnjem razvoju lokalnog gospodarstva i turizma.

Vrijednost investicije od velikog je gospodarskog značaja te iznosi gotovo 40 milijuna kuna 

  • Ukupna vrijednost projekta je 39.146.444,05 kn
  • Projekt se financira sredstvima Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. (OP KK) u okviru specifičnog cilja – Povećanje dostupnosti naseljenih otoka za njihove stanovnike. Ukupna bespovratna sredstva iznose 34.397.653,76 kn od čega je Kohezijskim fondom planirano 29.238.005,70 kn, a sredstvima Državnog proračuna RH 5.159.648,06 kn. 

Planirani dovršetak radova je 31. prosinac 2021. godine, a projekt će se javno predstaviti u četvrtak 30. kolovoza na konferenciji za medije, na kojoj će osim domaćina, ravnatelja Županijske lučke uprave Cres Antona Opatića, biti i zastupnik Europskog parlamenta Tonino Picula, ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković, zamjenica župana Primorsko-goranske županije Marina Medarić, te gradonačelnik grada Cresa Kristijan Jurjako, Lučke uprave Cres.

I.B.

Vaš komentar