KONCESIONAR U LUCI KOMIŽA: “Dajte nam ovlasti! Bahato i provokativno ponašanje nautičara može se riješiti samo većim kaznama”

KOMIŽA – Nakon što nam nisu htjeli dati telefonsku izjavu, iz Nautičkog centra Komiža koji je koncesionar za obavljanje lučkih djelatnosti, zamolili su da im upit o incidentu istresanja fekalija s jahte  u vlasništvu čeških turista pošaljemo pismenim putem. Stigao je odgovor direktorice Brigite Fiamengo, koja između ostalog tvrdi da je ovaj incident idealna prilika da  se putem medija ukaže na gorući problem kako bi se nadležne institucije aktiviralo u davanju većih ovlaštenja koncesionarima u provođenju hitnih mjera za naplatu kazni. Kažu i da su pravovremeno obavijestili Lučku kapetaniju Komiža.

Priopćenje Nautičkog centra Komiža prenosimo u cijelosti:

“Nautički centar Komiža d.o.o dugogodišnji je koncesionar za obavljanje lučkih djelatnosti u Luci Komiža.

Vijest o ispuštanju crnog tanka u Luci Komiža  koju ste objavili je možda senzacionalistička za medije, no nažalost ovakvo bahato i provokativno ponašanje nautičara učestalije je tijekom turističke sezone  a sa istim problemom ne sumnjam,  susreću se svi koncesionari u lukama i sidrištima duž Jadranske obale.

Ovlaštenik koncesije  a sve prema ugovornim obvezama sa davateljem koncesije ima brojne obveze u smislu provođenja reda, zaštite koncesioniranog  područja no ne i zakonske ovlasti za takvo postupanje.

Ovaj incident idealna je prilika da  se putem medija ukaže na gorući problem kako bi se nadležne institucije aktiviralo u izmjenama zakonske regulative i davanju većih ovlaštenja koncesionarima u provođenju hitnih mjera za naplatu kazni za utvrđene prekršaje i to bez vremenskog odmaka.

Nažalost, takva mogućnost nije predviđena u sadašnjim zakonskim okvirima te je prijava prekšaja nadležnoj Lučkoj kapetaniji jedina mjera koju možemo poduzeti, no zajednički cilj bi nam trebao biti osiguranje većih ovlasti koncesionara u identifikaciji počinitelja i naplati pripadajućih kazni.

Za konkretni slučaj navodim da je pravovremeno prijavljen nadležnoj Lučkoj kapetaniji , Ispostva Komiža za daljnje provođenje sankcija.

Brigita Fiamengo dir.

Nautički centar Komiža d.o.o.”

Jedini koji može nešto napraviti po ovom pitanju je tamošnji lučki kapetan, Damir Radica. I nakon što nam je jutros poklopio slušalicu, pokušali smo ga opet dobiti, ali nas je uputio na Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, odakle do zaključenja ovog teksta nemaju saznanja je li i na koji način reagirao prema uzročniku još jednog ekološkog incidenta u Jadranu.

D.G.