VIDEO Pobuna Pločanke protiv prašine koja obavija grad: “Prisilite Luku Ploče da poštuje pravila o zaštiti okoliša”

Foto: Facebook screenshot / Rogotin.hr / Morski.hr

PLOČE – Kroz posljednja dva mjeseca jedna je Pločanka pratila situaciju problema prašine koja se širi iz Luke Ploče. Primijetila je da nije bilo nikakvih incidenata sve do nedjelje 25. kolovoza, kad je i snimila što se događa.

Kako navodi za Rogotin.hr, mještani Komina, Rogotina i ostalih mjesta su primijetili da vlakovi ponovo voze velikom brzinom nepokriveni, time se transportnim vagonima i dalje zagađuju sva ta mjesta, ljudi, vode, rijeke i jezera kao i obradive poljoprivredne površine na ovom dijelu neretvanske doline.

– Vi znate što to znači, molim Vas prisilite Luku Ploče da poštiva pravila o ZAŠTITI OKOLIŠA. Oni to mogu, ali misle samo na profit, kojeg oni i uz poštivanje propisa mogu ostvarivati ali moraju i poslovati odgovorno. Svi moramo poštivati zakone RH, trebala bi se toga držati i Luka Ploče – navodi u priopćenju poslanom Ministarstvu zaštite okoliša i energetike te nadodaje da je zdravlje ljudi puno važnije od lučkog profita.

– Valjda smo svi mi skupa PUNO VAŽNIJI od njihovog PROFITA! Ako svi mi moramo poštivati Zakone RH, zbog čega bi Luka Ploče bila izuzeta – zaključila je u svojim pitanjima upućenim resornom Ministarstvu, a u videu kojeg je snimila kaže da se ovaj put ugljena prašina zbog smjera vjetra širila prema Makarskoj rivijeri.

 

Podsjetimo, stanovnici Ploča se već duže vrijeme bune protiv neodgovornosti prema okolišu od strane Luke Ploče, a prošle godine reagirao je i gradonačelnik Mišo Krstičević. U najnovijoj epizodi između Luke i Grda, Luka Ploče je Gradu odbila godišnji iznos komunalne naknade u iznosu nešto većem od 4,6 milijuna kuna, koji je definiran novom Odukom o koeficijentu namjene za lučki prostor.

Dok traju prepucavanja, građane i dalje brine samo jedno – vlastito zdravlje. Svi stoga čekaju reakciju resornog Ministarstva zaštite okoliša i energetike, čiji je ministar Tomislav Ćorić upravo iz ovoga grada.

PROČITAJTE JOŠ:

PLOČE: Gradonačelnik zbog crne prašine nad gradom prema Luci Ploče: “Što ćete poduzeti?”

D.G.