DOGRADNJA LUKE SALI Ministar Butković najavio velike projekte obnove lučke infrastrukture bespovratnim sredstvima

Foto: MMPI

SALI – Iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture najavljuju drugo veliko ulaganje u unaprjeđenje lučke infrastrukture u funkciji obalnog linijskog pomorskog prometa i potpisivanje ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt „Dogradnja gradske luke Sali na Dugom otoku“, korisnika Županijske lučke uprave Zadar.

– Projekt „Dogradnja gradske luke Sali na Dugom otoku“ uključuje proširenje postojeće luke izgradnjom obale, uređenje zaobalne površine uz novoizgrađenu obalu te izradu lukobrana za zaštitu od valova s ciljem povećanja sigurnosti pomorskog prometa u luci Sali – najavio je resorni ministar Oleg Butković koji u četvrtak stiže u Sali u pratnji državnog tajnika za more i EU fondove Josipa Bilavera i župana Božidara Longina.

Navedenim zahvatom osigurati će se usluga prijevoza tijekom cijele godine te će se omogućiti bolja povezanost Dugog otoka s kopnom, kaže ministar i nastavlja:

– Realizacijom projekta omogućit će se bolja kvaliteta javnog pomorskog prijevoza, veća sigurnost putnika, dugoročna održivost, poboljšanje opće kvalitete života, bolja prometna povezanost otoka s kopnom, veća mobilnost te pozitivni efekt na razvoj gospodarstva. Poboljšanjem kvalitete infrastrukture luke Sali osigurat će se integracija Dugog otoka u širu prometnu mrežu što će potaknuti lokalni gospodarski rast i pozitivno utjecati na demografsku sliku te urbani razvitak otoka.

Ciljevi projekta sukladni su lokalnim, regionalnim, nacionalnim i EU strateškim dokumentima u sektoru prometa, kao i Operativnom programu Konkurentnost i kohezija (2014.-2020.) – pojašnjava Butković.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 56.764.614,59 HRK, od čega EU doprinos iznosi 48.249.922,40 HRK te nacionalni doprinosi 8.514.692,19 HRK. Trajanje iznosi 52 mjeseca.

Potpisivanjem ovog Ugovora, kroz EU fondove u projekte lučke infrastrukture u Zadarskoj županiji uložit će se ukupno 89.355.660,19  HRK, od čega EU doprinos iznosi 75.952.311,16 HRK, a nacionalni doprinos 13.403.349,03 HRK.

– Zadarska županija oduvijek je bila sjecište važnih prometnih pravaca čemu u prilog idu dosadašnja i planirana ulaganja našeg Ministarstva – dodaje ministar i najavljuje:

– U tijeku je provedba projekta izgradnje trajekte luke Tkon na otoku Pašmanu koja će poboljšati komunikaciju i povezanost s obližnjim otocima, završeni su svi postupci javne nabave, te se radovi odvijaju sukladno zadanim planovima. Provedena su ulaganja u luku Gaženica. Zatim, pri finalizaciji je projekt ulaganja u obnovu voznog parka Liburnije Zadar gdje je europskim sredstvima sufinancirana nabavka 25 novih autobusa, koji će već tijekom rujna 2019. biti na raspolaganju građanima i građankama Grada Zadra. Također, u okviru povećanja sigurnosti u cestovnom prometu ulaže se i u projekte rješavanja crnih točaka u Zadarskoj županiji.

Planira se i početak dogradnje, rekonstrukcije te povećanje kapaciteta zračne luke Zemunik, a u tijeku je i izrada dokumentacije za buduću uspostavu željezničkog prometa između grada Zadra, luke Gaženica i zračne luke Zadar.

U prilog važnosti realizacije svih navedenih projekta govori i činjenica kako je i Ministarstvo usmjereno na daljnja ulaganja u prometne projekte Zadarske županije, kako nacionalno tako i sredstvima EU fondova. Stoga, upravo danas svjedočimo početku realizacije još jednog značajnog projekta u Zadarskoj županiji, koji će još bolje i učinkovitije povezati građane ove županije – zaključuje ministar mora, Oleg Butković.

Projekt je sufinanciran sredstvima Europske Unije iz Kohezijskog fonda.

J.G.