FOTO: GOSTI ZLIH NAMJERA Na otočić donijeli alat, devastirali klifove i odvalili velike stijene u more

Foto: Čitatelj

ŠIBENIK – Ronilac sa šibenskog područja godinama roni kod otočića Sokol, nedaleko od poznatijeg Obonjana. Zgrozio se kad je vidio de je netko tamo donio alat kako bi devastirao prirodne stijene s klifova i jednostavno ih pobacao u more. Posumnjao je u češki ronilački klub i pojasnio zašto. Nazvali smo i češke ronilačke kolege, ali oni kažu da nisu oni nego Talijani.

Čitatelj kaže da godinama roni kod otočića Sokol i u posljednje vrijeme vidi sve više devastirane strme obale i ogromne stijene koje je netko odvalio i bacio u more.

– Bio sam tamo ovih dana i na kopnu pronašao alat, čelične šipke, drvene kolce i slično i shvatio sam o čemu se radi. Dođu skakati s tih stijena i neke stijene su im smetale da se ne bi odronile, pa su malo „čistili“. Našao sam jedan drveni kolac koji je specifičan za šetnicu uz kanal sv. Ante, jer su ti drveni kolci zeleno piturani, impregnirani i zašiljeni, služili su da učvrste sadnice. Povezao sam to s ovim Česima jer su stalno tamo, a kolci su sa šetnice u Zablaću odakle je njihov ronilački klub. Komunicirao sam s njima i govorili su češki ili poljski. Vikao sam im zašto to rade, a oni su se počeli ponašati kao razbješnjela horda i skoro su me krenuli gađati kamenjima. Taj otočić bi trebalo zaštititi od devastacije, jer tamo imate koloniju galebova, gnjurca, divljih golubova, ćuk se čuje noću. To je nešto predivno na kopnu i pod morem i boli me srce kad ovo vidim. A kome javiti, tko će reagirati? – pita se razočarano naš sugovornik.

Nazvali smo spomenuti ronilački centar Deep Sea da provjerimo informaciju. Voditelj centra David Kubašek potvrđuje devastaciju i činjenicu da ronioci njegova kluba dolaze roniti na toj lokaciji, ali za devastaciju krivi Talijane:

– To smo vidjeli, da. Nemam pojma tko je to radio. Tamo uvijek ima nekih koji dolaze s čamcima. To su bili neki Talijani koji su došli, napravili šator, imali su muziku i slično. Sad kad ronimo, točno kod stijene, vide se bijeli kamen i puno stijena pobacanih u more, veliki blokovi u promjeru 50-60 cm. Bio sam i danas tamo, pričao s kolegom i mislio da to samo pada. Ima ljudi koji tamo šetaju obalom. Nisu to naši gosti, mi smo ronilački centar. Dolazimo brodom i idemo samo u more – rekao je Kubašek.

Tko god bio krivac, iza sebe je ostavio pustoš i dokaze da je na otočić došao s nimalo dobrom namjerom.

D.G.

Vaš komentar