NE PREPORUČA SE KUPANJE Navodno saniran kanalizacijski sustav hotela na Koločepu opet pušta

Photo: DNŽ / IZOR / Screenshot

KOLOČEP – Po dojavi Centra 112 o iznenadnom onečišćenju mora 27. kolovoza na plaži Donje Čelo na otoku Koločep, Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije uzorkovao je more za kupanje na plaži Donje Čelo.

Analiza uzoraka mora ne udovoljava uvjetima Uredbe o kakvoći mora za kupanje NN (73/08). Danas će se uzorkovati dodatni uzorci. Obzirom na onečišćenje mora fekalnim vodama ne preporučuje se kupanje do daljnjih obavijesti.

Iako je vodopravna inspekcija zbog curenja fekalija i zagađenja mora iz odvodnog sustava Hotela Koločep, na dva tjedna zabranila kupanje u Donjem Čelu, zagađenje se opet ponavlja.

Podsjetimo, u srpnju smo nazvali novog direktora Hotela Kalamota, Ivu Sabljića :

– Je li to sustav odvodnje od hotela ili ne, ne znam. Poduzeli smo sve radnje da vidimo što se događa. Ima tu jedrilica i jedrenjaka tijekom noćenja u ovoj vali, tu ima svega. Dok ne dobijemo potvrdu, teško je dati komentare. Izvor do sad defitnivino utvrđen nije. Ja sam dijete grada koji se kupao tu, pa treba poštivati goste i mještane jer nije lako. Rezultate ćemo imati danas ili sutra – utvrdio je tad direktor hotela.

No Sabljića demantira Državni inspektorat koji, kako piše Dubrovniknet, utvrdio oštećenje odvodne cijevi ispusta na odvodnom sustavu upravo Hotela Koločep. Naloženo im je da odmah zatvore izvor onečišćenja i izvrše ispitivanje strukturalne stabilnosti, funkcionalnosti i vodonepropusnosti odvodnog sustava, te uskladi ispuštanje otpadnih voda s uvjetima iz vodopravne dozvole.

“S obzirom da je pravna osoba odmah reagirala na inspekcijski nalog kako bi se otklonio uzrok/izvor onečišćenja, a posljedica je nastalog kvara na odvodnom sustavu, vodopravna inspekcija u ovom trenutku neće protiv iste pravne osobe pokrenuti prekršajni postupak”, odgovorili su iz Državnog inspektorata.

No, prema najnovijim svjedočanstvima otoćana, potkrijepljenim snimljenim fotografijama koje možete pogledati OVDJE, kvar nije otklonjen, fekalije i dalje cure.

D.G.