Češki milijunaš sve opovrgnuo: “Fekalije su s nekog drugog broda, tužit ću hrvatsko tužiteljstvo”

Foto: Facebook

Češki milijunaš iz Brna, Josef Jereš vlasnik je jahte za koju se sumnja da je ispustila fekalije u luci Komiža. Pa iako fotografija pokazuje fekalije oko njegove jahte, za češki portal Blesk.cz opovrgava da su govna njegova i krivi susjedne brodove.

– Točno je da je tog dana moj brod bio privezan na gradskom pristaništu s još trideset drugih brodova – rekao je Josef Jereš.

– Ne vidim razlog za ispuštanje fekalija u luci s upaljenim svjetlima pod morem, dok sjedim na brodu s prijateljima (ukupno 7 ljudi) i ispijamo vino. Brod je opremljen spremnikom za fekalne vode od 400 litara, a u Komiži smo ostali samo tri dana, tako da se spremnik nije mogao napuniti – objašnjava Jereš.

Češki vlasnik jahte navodi i dodatne argumente zašto smatra da se to nije moglo dogoditi.

– Osim navedenog, brod ima odvod na lijevoj strani trupa u sredini i opremljen je drobilicom koji neće dopustiti da se veći komadići izmeta i toaletni papir ispuštaju u more, kao što se vidi na slici. Izmet koji se ispušta u more dolazi iz brodova koji ima sustav za ručno ili vakuumsko ispiranje – rekao je Jereš.

– Na temelju svega ovoga pozvali smo kapetana sljedećeg dana u luku i s njim potpisali izjavu, dodao je, namjeravajući pokrenuti daljnje pravne postupke. Već je podnio prijavu protiv hrvatskog tužiteljstva u Pragu.

– Plovimo morem više od dvadeset godina i poštujemo hrvatske zakone – zaključio je za češki portal.

Odgovornom optužni prijedlog, kazne do 50 tisuća kuna!

Podsjetimo, jutros smo dobili obavijest iz nadležnog Ministarstva mora, prometa i infrastrukture da će se protiv odgovorne osobe protiv podnijeti optužni prijedlog,

“Obavještavamo Vas o rezultatima postupanja Lučke kapetanije Split, odnosno, mjesno nadležna Lučke ispostave Komiža, u vezi prijave o onečišćenju mora fekalijama s motorne jahte ‘LIZMARY’0, zastave Republike Slovačke, koje se dogodilo 26. kolovoza 2019. godine, u luci Komiža, u večernjim satima.

Slijedom rečenog, obavještavamo Vas kako su 27. kolovoza 2019. godine u jutarnjim satima u prostorijama Lučke ispostave Komiža, u cilju razjašnjenja navoda vezano uz počinjenje opisanoga pomorskog prekršaja sukladno Pravilniku o uvjetima i načinu održavanja reda u lukama i na ostalim dijelovima unutarnjih morskih voda i teritorijalnog mora Republike Hrvatske, uzete izjave svjedoka i osumnjičenog prekršitelja.

Nadalje, istog dana, tijekom jutarnjih sati, službenik Lučke ispostave Komiža izvršio je pregled motorne jahte ‘LIZMARY’ te će se temeljem utvrđenoga činjeničnog stanja i sukladno Prekršajnom zakonu, protiv odgovorne osobe podnijeti optužni prijedlog, u okviru kojega će se ispitati je li odgovorna osoba počinila djelo koje joj se stavlja na teret”, stoji u obavijesti Ministarstva.

Željko Kuštera, kapetan splitske Lučke kapetanije, rekao je Jutarnjem listu da cijeli slučaj treba tek istražiti.

– Izjavu je dao očevidac, ali i posada broda. Osim toga, pregledan je i brod, tako da se sve činjenice tek moraju utvrditi – kaže Kuštera i dodaje da postoje jasna pravila o tome na koji način se brodovi rješavaju fekalija.

Naravno, ispuštanje takvog sadržaja uz obalu je ne samo neukusno, nego i strogo kažnjivo.

Naime, prema zakonu i Međunarodnoj konvenciji o sprječavanju onečišćenja s brodova, poznatoj po kratici MARPOL, čiji smo potpisnici, a kojoj je cilj potpuno eliminiranje namjernog ili slučajnog onečišćenja morskog okoliša s brodova te svih štetnih tvari za ljude i ostala živa bića, neki brodovi (novi brodovi veći od 400 BT ili više od 15 putnika i postojeće istih navedenih karakteristika 10 godina nakon stupanja na snagu ovog pravila) moraju imati smještajne kapacitete za fekalije.

PROČITAJTE JOŠ: Protiv odgovornog za incident u Komiži optužni prijedlog – Češki mediji: “Hrvatska sad ima ozbiljan problem”

D.G.

Vaš komentar