Ispraćaj 2. HRVCON-a u operaciju Sea Guardian u Sredozemlju

Foto: MORH / T. Brandt

SPLIT – Svečani ispraćaj 2. hrvatskog kontingenta u NATO operaciju potpore miru Sea Guardian u Sredozemlju, koji čini brod Hrvatske ratne mornarice RTOP-42 “DUBROVNIK” i posada, održat će se u petak, 30. kolovoza 2019. godine, ispred sidrišta u vojarni “Admiral flote Sveto Letica-Barba” u Splitu, s početkom u 12 sati, priopćilo je Ministarstvo obrane. 

Brod HRM-a provoditi će neborbene zadaće zadaće s težištem na stvaranju cjelovite pomorske situacijske slike, a u cilju odvraćanja mogućih ugroza i potpore NATO Strateškom komuniciranju. S druge strane, operacija Sea Guardian značajno je unaprijedila sigurnost u području Sredozemlja te je zbog fleksibilnosti u djelovanju, osigurala usklađeno angažiranje ljudskih i materijalnih resursa država članica Europske unije i NATO-a u dostizanju zajedničkih sigurnosnih ciljeva.

Podsjećamo, u sklopu 1. hrvatskog kontingenta u NATO operaciji potpore miru Sea Guardian u Sredozemlju išla je posada raketne topovnjače „Vukovar“ pod zapovjedništvom poručnika bojnog broda Ante Uljevića i zapovjednika kontingenta kapetana korvete Nikole Bašića. S misije su se vratili 24. rujan 2018. godine.

PROČITAJTE JOŠ: 

Povratak broda HRM-a „Vukovar“ iz operacije Sea Guardian

I.B.