Oskarovka Helen Mirren bit će kuma polarnom kruzeru iz Uljanika Scenic Eclipse

Helen Mirren bit će kuma Scenic Eclipse-a, luksuznog istraživačkog broda namijenjenog polarnim uvijetima, na krštenju koje će se održati u New Yorku 10. rujna. Oscarom ovjenčana glumica prethodno je bila kuma brodu P&O Ventura, još 2008. godine.

Tradicionalno, kuma bi na ceremoniji imenovanja broda trebala donijeti sreću za buduće plovidbe, a Scenic se nada da će Mirren učiniti upravo to, nakon što je Eclipse kasnio s porinućem, piše vodeći britanski dnevnik The Telegraph.

Prva plovidba broda trebala je biti u kolovozu 2018. godine, ali financijski problemi s brodogradilištem Uljanik u Hrvatskoj, gdje se brod gradio, poremetili su planove. Radnici su štrajkali nakon što im nisu isplaćene plaće.

Odgoda je uzrokovala odgodu putovanja za siječanj ove godine, a zatim na travanj. Scenic Eclipse tako je zaplovio 15. kolovoza, iz Reykjavika do Quebeca, gotovo godinu dana kasnije nego što je prvo planirano.

– Scenic Eclipse je jedinstven brod koji zahtijeva jednako jedinstvenu osobu da bi nastupila u ulozi kume – rekao je Glen Moroney, osnivač i izvršni direktor tvrtke Scenic.

– Stil, ljepota i duh avanture Dame Helen Mirren vjerni su onima utjelovljenim u dizajnu i ethosu Scenic Eclipse. U kombinaciji s međunarodnim priznanjem kao jedne od najboljih svjetskih glumica, Helen Mirren čini savršenu kumu koja figurativno predsjeda brodom i donijeti sreću.

Scenic Eclipse imat će 114 apartmana, teretanu, spa i joga studio, plus dva helikoptera za šest osoba i jednu podmornicu za šest osoba. Butler usluga bit će na raspolaganju za sve goste, s omjerom gosta od skoro 1: 1.

– Iznimna mi je čast što sam izabrana za kumu takvog prekrasnog plovila kao što je Scenic Eclipse. Imat će joj puno avantura i prekrasan život dok svoje goste prevozi u besprijekornom stilu i s velikom sigurnošću na prekrasna mjesta – izjavila je Helen Mirren, a prenosi The Telegrah.

Mirren je osvojila Oscara 2007. za svoju ulogu kraljice Elizabete II. u filmu The Queen, a također ima nominacije za Oscara za ludilo kralja Georgea, Gosford Park i The Last Station.

Teško je oteti se dojmu kako je propuštena velika prilika za ogromnu reklamu hrvatskoj brodogradnji, jer je ironijom sudbine ovaj nevjerojatan brod ujedno i posljednji u brodogradilištu Uljanik.

D.G.