Protiv odgovornog za incident u Komiži optužni prijedlog – Češki mediji: “Hrvatska sad ima ozbiljan problem”

Foto: Screenshot

KOMIŽA – “Hrvati su bijesni zbog luksuzne jahte koja je, prema pisanju hrvatskih medija, onečistila more u luci Komiža na otoku Visu”, prenose češki portali našu vijest i komentiraju da tisuće Čeha bira doći na Jadran upravo zbog čistog mora. u međuvremenu, na našu adresu je stigao i odgovor nadležnih – uzete su izjave svjedoka i osumnjičenog prekršitelja.

Godinu za godinom Česi dolaze na Jadran jer su se u Hrvatsku zaljubili upravo zbog prekrasnog mora, ali upravo ovog ljeta čistoća mora se drastično pogoršala, piše portal Blesk.cz. Prijavljeni su deseci kožnih infekcija djece upravo zbog kupanja u Jadranu. Sudeći prema stručnjacima, more je prepuno fekalija, a mahom ga onečišćuju jahte. Stoga nimalo ne čudi da su Hrvati ljuti kad su osvanule fotografije s Visa.

Slično događaj prenose i drugi češki mediji, pa tako portal Idnes.cz piše da su Hrvati jako uvrijeđeni ovakvim ponašanjem. Na Facebooku o incidentu pišu da ako je netko ima puno novca, može raditi doslovno što hoće. Jednako zaključuju da se Hrvatska već dulje vrijeme suočava s problemom onečišćenog mora. što za posljedicu između ostalog ima kožne infekcije.

Ministarstvo mora: “Protiv odgovornog slijedi optužni prijedlog”

A iz nadležnog Ministarstva mora, prometa i infrastrukture upravo stiže obavijest da će se protiv odgovorne osobe protiv podnijeti optužni prijedlog,

“Obavještavamo Vas o rezultatima postupanja Lučke kapetanije Split, odnosno, mjesno nadležna Lučke ispostave Komiža, u vezi prijave o onečišćenju mora fekalijama s motorne jahte ‘LIZMARY’0, zastave Republike Slovačke, koje se dogodilo 26. kolovoza 2019. godine, u luci Komiža, u večernjim satima.

Slijedom rečenog, obavještavamo Vas kako su 27. kolovoza 2019. godine u jutarnjim satima u prostorijama Lučke ispostave Komiža, u cilju razjašnjenja navoda vezano uz počinjenje opisanoga pomorskog prekršaja sukladno članku 30. stavak 1. točka 14. Pravilnika o uvjetima i načinu održavanja reda u lukama i na ostalim dijelovima unutarnjih morskih voda i teritorijalnog mora Republike Hrvatske (NN 90/200510/2008155/2008127/201080/201256/2013,7/2017), uzete izjave svjedoka i osumnjičenog prekršitelja. Nadalje, istog dana, tijekom jutarnjih sati, službenik Lučke ispostave Komiža izvršio je pregled motorne jahte ‘LIZMARY’ te će se temeljem utvrđenoga činjeničnog stanja i sukladno Prekršajnom zakonu (NN 107/07, 39/13, 157/13, 110/15, 70/17, 118/18), protiv odgovorne osobe podnijeti optužni prijedlog, u okviru kojega će se ispitati je li odgovorna osoba počinila djelo koje joj se stavlja na teret”, stoji u obavijesti Ministarstva.

PROČITAJTE JOŠ: KOMIŽA Gospoda s jahte češkog bogataša istresli svoja govna u luku – Gradonačelnica: “To je nedopustivo!”

D.G.

Vaš komentar