Uhićen dvojac s 202 kg nelegalno izlovljenih trpova

Foto: MUP / Ilustracija

LJUBAČ/ZADAR – Postaja pomorske i aerodromske policije Zadar zatekla dvojicu hrvatskih državljanina sa sveukupno 202 kilograma trpova

Jučer oko 18.30 sati u mjestu Ljubač prilikom pojačanog postupanja po prekršajima iz Zakona o morskom ribarstvu, policijski službenici Postaje pomorske i aerodromske policije Zadar su zatekli dva hrvatska državljanina u dobi od 50 i 40 godina s  preko 200 kilograma morskih trpova.

Policijski službenici su ih zatekli kako s brodice iznose 12 plastičnih kanti s morskim trpovima koje su stavljali u vozilo. Provedenim daljnjim kriminalističkim istraživanjem u suradnji s nadležnom inspekcijom utvrđeno je da su njih dvojica istog dana, nešto ranije kod otočića Sikavac u akvatoriju Ljubačkog zaljeva, koristeći se ronilačkom opremom,  iz mora izlovili ukupno 202 kilograma morskih trpova. Također je utvrđeno da obojica ne posjeduju potrebite dozvole ( povlasticu za gospodarski ribolov), a isto tako da su trpove iz mora sakupljali za vrijeme dok je na snazi lovostaj/zabrana izlova te vrste morskih organizama sukladno Pravilniku o lovostaju trpova (Holothuroidea).

Morski trpovi su im oduzeti, a zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o morskom ribarstvu  nadležna inspekcija će podnijeti prekršajne naloge.

Inače, radi se o vrsti morskih organizama, čiji izlov je zabranjen jer se nalaze u trajnom lovostaju, a vrijednost 1 kilograma ove zaštićene vrste prema Pravilniku o kriterijima za utvrđivanje naknade šteta počinjenih ribama i drugim morskim organizmima, iznosi 500,00 kuna. To bi u ovom slučaju značilo nadoknadu štete državi u iznosu od 101 tisuće kuna.

D.G.