Ministarstvo mora: “Rekonstrukcija luke Cres osigurat će bolju povezanost cjelokupnog arhipelaga” 

Foto: ŽLU CRes

CRES – Projekt vrijedan 40 milijuna kuna nastavak je uređenja creske rive koji će izravno doprinijeti povećanju kvalitete života stanovnika otoka Cresa i otočića u okruženju

Županijska lučka uprava Cres predstavila je danas projekt „Rekonstrukcije i dogradnje zapadnog dijela luke Cres“ čiji radovi službeno započinju s prvim danima rujna. Riječ je o projektu kojim će se izgraditi vanjski lukobran za prihvat linijskih putničkih brodova te urediti kopneni dio luke, kojeg čini uski obalni pojas i plitko priobalno more koje se proteže uz creski obalni put – vrijedan gradski prostor, značajan u stvaranju slike i identiteta Cresa. Projekt je jedan od najznačajnijih od osnivanja ŽLU Cres te jedno od dosad najvećih ulaganja u pomorsko dobro na području Primorsko-goranske županije. 

– Ponosan sam što je Županijska lučka uprava Cres započela s ovim važnim investicijskim projektom kojim ćemo znatno unaprijediti kvalitetu života naših sugrađana. Prije svega, realizacijom projekta stvorit ćemo temelje za razvoj i povećanje broja cjelogodišnjih linija prema županijskom središtu, otocima arhipelaga, kao i gospodarskim centrima u okruženju, i ono najvažnije, poboljšati vezu s medicinskim i obrazovnim centrima. Upravo su kvalitetno pristanište i kvalitetna linija preduvjet za očuvanje života na otocima te temelj za daljnji razvoj lokalnog gospodarstva i turizma, zbog čega mi je drago što je i Cres dio priče o povezivanju hrvatskih otoka – istaknuo je ravnatelj Županijske lučke uprave Cres Anton Opatić te dodao kako će se realizacijom projekta smanjiti gužva i zakrčenost u luci koje su vrlo učestale u razdoblju ljetne sezone.

– Nikada se kao dosad nije ulagalo u lučku infrastrukturu. Tu poglavito moramo zahvaliti europskim fondovima, lučkim upravama koje pripremaju te projekte, ali i Ministarstvu koje im pomaže u samom procesu prijave. Još prije tri godine, kad sam preuzeo ulogu ministra, inzistirao sam na tome da započne gradnja lučke infrastrukture. Danas investicije u prometnu infrastrukturu iznose oko 20 milijardi kuna te, ponavljam, posebno sam ponosan na to što gradimo luke. Ovakvi projekti imaju veliki značaj za razvoj hrvatskog priobalja i hrvatskih otoka – naglasio je ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

– Drago mi je što novu parlamentarnu sezonu započinjem dobrom europskom pričom, i to baš na otoku Cresu koji će, kroz projekt vrijedan 39 milijuna kuna dobiti pristanište za sigurnije i kvalitetnije povezivanje otočana creskog arhipelaga. Riječ je o izvrsnom primjeru suradnje svih razina vlasti i još jedna potvrda kako otoci mogu uspješno povući europska sredstva za vlastiti razvoj, što građani otoka i zaslužuju – izjavio je zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula.

– Ova hvalevrijedna investicijska renesansa u naš lučki sustav događa se u godini kad slavimo 20 godina od osnivanja županijskih lučkih uprava koje su osnovane upravo s ciljem kako bi unaprijedile izgradnju na pomorskom dobru. Veseli me ova investicija u luci Cres budući da je riječ o projektu kojim će se unaprijediti lučka infrastruktura Cresa – zaključila je zamjenica župana Primorsko-goranske županije Marina Medarić te zahvalila svima koji su zaslužni za pokretanje ovog velikog projekta.

– Nova zapadna luka Cres stvorit će jednu potpuno novu vizuru našeg grada te ćemo, realizacijom projekta, dobiti kvalitetniji ulazak u luku koja će u budućnosti zadovoljiti potrebe naših sugrađana i posjetitelja. Županijska lučka uprava napravila je vrijedan iskorak u ostvarenju tog cilja i stvara luku koja odgovara standardima 21. stoljeća. Kao gradonačelnik grada u kojem će se realizirati ovaj vrijedan projekt, ponosan sam što će se na taj način ojačati i integriranost otoka Cresa i otočića creskog arhipelaga u širu prometnu mrežu, što izravno utječe i na poboljšanje uvjeta obrazovanja i dostupnosti medicinske skrbi stanovnika otoka – rekao je gradonačelnik Grada Cresa Kristijan Jurjako.

Projekt „Rekonstrukcija i dogradnja zapadnog dijela luke Cres“ vrijedan je gotovo 40 milijuna kuna, od čega je čak gotovo 30 milijuna kuna sufinancirano kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. Projektom će se izgraditi vanjski lukobran ukupne dužine oko 185 metara i širine oko 6 metara, te urediti kopneni dio luke dužine oko 280 metara. Dovršetak projekta planiran je do kraja 2021. godine, a njime će se osigurati nužna zaštita akvatorija unutar lučkog područja luke Cres, odnosno zaštita uvale od udara valova i vjetra, što izravno utječe i na očuvanje imovine (plovila) stanovnika Cresa za vrijeme nevremena. Osim toga, omogućit će se adekvatan privez i sigurnost na vezu za linijske brodove u cjelogodišnjoj linijskoj plovidbi, uredit će se i osigurati kvalitetniji pristup mjestu ukrcaja za osobe smanjene pokretljivosti, spojit će se autobusni i pomorski terminali, osigurat će se veća dostupnost putničkog terminala vozilima dostave i hitnih službi, kao i kvalitetan i sigurniji pješački pristup.

D.G.