VIDEO Veliki primjerak zalutao u Bakarski zaljev – Doznali smo o čemu se radi

Foto: Facebook video / Screenshot

BAKARAC – “Finilo je leto”, glasio je komentar autorice snimke objavljene u Facebook grupi “BAKARAC je mali raj”. No ono što je na snimci, izazvalo je lavinu komentara jer veliki primjerak iz dubina za kojeg bi mnogi pretpostavili da je morski pas, moramo vas razočarati – nije morski pas i nije već slavni Moky.

Iako mnogi dvoje o kojoj se vrsti radi, pa neki navode i morskog psa lisicu, dosta komentatora zaključilo je da se radi o većem primjerku tune, no jedan je i prokomentirao da je možda ozlijeđena jer rep zanosi u desno.

Kao i obično, u ovakvim situacijama za mišljenje smo pitali suradnika Instituta za oceanografiju i ribarstvo u Splitu, Peru Ugarkovića koji nam je odmah rekao da nema dvojbe kako se u ovom slučaju radi ipak o tuni.

Za ovo područje ništa neobično, naime Bakar je oduvijek bio poznat kao pomorsko, trgovačko i ribolovno središte sjevernog Hrvatskog primorja. Jedna od važnijih grana privrede zasigurno je bio i tunolov. Najvažnija i kroz niz stoljeća najunosnija jadranska skupina stajaćih tunolovki nalazila se upravo u Bakarskom zaljevu; od 62 lokaliteta na našoj obali Jadrana, na kojima su bile kroz zadnjih 600 godina formirane stajaće tunolovke, pretežno s ljestvama promatračnicama.

Prema podacima Turističke zajednice Bakar, zadnja aktivna tunolovka bila je tunolovka „Bakarac“ u Bakarskom zaljevu i to do druge polovice 20 st. Knezovi Zrinski i Frankopani bili su od 16. st., a vjerojatno i ranije, vlasnici brojnih stajaćih tunolovki sjevernog Hrvatskog primorja, a koliko je poznato imali su i dvije tunolovke u Bakarskom zaljevu. Nabrojimo dakle tunere u Bakarskom zaljevu; tunolovka „Pod steni“, tunolovka pred crkvom sv. Margarete, tunolovka kod Mandraća, tunolovka na Grohotini, tunolovka pod vrhom Gradac, tunolovka pod Kijačem i tunolovke „Prva“, Srednja“ i „Kavranić“ te tunolovka „Sršćica“ koja se nalazila na ulazu u Bakarski zaljev.

Danas u Bakru više nema tunera i o njima sada svjedoče samo stare fotografije, a zbog toga je ova današnja bila u sigurnom posjetu Bakarskom zaljevu, nakon čega ga je sigurno i napustila, zaronivši ponovo u dubine.