3 min. čitanja

ŽELINA KUŽINA Mol (oslić) iz škrovade

ŽELINA KUŽINA Mol (oslić) iz škrovade
Foto: Željko Višić

Mol (lat. Merluccius merluccius) je bijela morska riba iz porodice Merlucciidae. Diljem naše obale ima razne nazive: oslić, magarčić, magarcic, murluc, oslić, tovar, ugota.

Željko Višić

Ima izduženo tijelo s velikom glavom i velikim ustima. Mužjaci su nešto tanji i izduženiji od ženki. Unutar usta ima veliki broj oštrih, igličastih, zakrivljenih zuba. Tijelo mu je prekriveno nježnim ljuskama. Boja mu varira, od dubine i područja gdje živi, a kreće se od svijetlo plave do sive na vrhovima (ponekad sa nijansama zlatne), a srebrenkaste na bokovima. Unutrašnjost usta i utrobe mu je crna.

Oslić je veliki proždrljivac, hrani se manjom ribom, glavonošcima i račićima, živi oko 20 godina, a spolnu zrelost dobiva u četvrtoj ili petoj godini života.

Meso je bijelo, izvrsna okusa, mekano i sočno, lako probavljivo, te se stoga preporuča u ishrani bolesnika. U prodaji se može naći svjež (cijeli), filetiran i paniran.

Foto: Željko Višić

Sastojci:

– svježi mol; 1,5-2 kg (po mogućnosti 4 cijela komada)

– krumpir; 1 kg

– kapula crvena; 1 komad srednje veličine

– češnjak; 5-6 česna – očišćen, sitno nasjeckan

– rajčice; 4 komada

– kapare; 2 žlice

– limun; 1 komad

– začinsko bilje: peršin (1/4 vezice), ružmarin (1 grančica), bosiljak (10 listića)

– bijelo vino; 1 dcl,

– maslinovo ulje; 1-1,5 dcl,

– sol i papar

Priprema, mariniranje i pečenje mola:

Molima očistite škrge i utrobu, odstranite crnu gorku opnu iz trbušne šupljine  … isperite ih, ocijedite, te posušite prigodnom krpom ili papirnatim salvetama.

Tako pripremljenu ribu posolite i poredajte u škrovadu ili neku drugu posudu za pečenje.

Marinada se sastoji od maslinova ulja, soka od limuna, nasjeckanog peršina i češnjaka, listića ružmarina odvojenih od grančice, te svježe mljevenog papra.

Dobru polovinu izmješane marinade prelijte preko mola u škrovadi, neka se mariniraju najmanje sat vremena. Marinirajte ih s obje strane, utrobu također.

Škrovadu s ribom prekrijte aluminijskom folijom pa sve pecite u pećnici na temperaturi od 200°C. Nakon 15-ak minuta skinite foliju, ulijte bijelo vino i pecite još 5 do 10 minuta dok riblja korica ne poprimi lijepu boju, a alkohol iz vina ne ispari.

Napominjem da dužina pečenja pod folijom ovisi o veličini ribe, … veća riba, duže pečenje.

Foto: Željko Višić

Priprema priloga:

Krumpire skuhajte u kori, pa ga nakon toga ogulite i narežite na ploške. Dodajte na listiće narezanu kapulu i kapare, prelijte preostalom marinadom i promiješajte. Naravno da bi najbolje bilo sve začiniti i promiješati dok su krumpiri još topli od kuhanja jer se tada svi sastojci bolje prožmu. Na kraju, prije samog serviranja dodajte narezane rajčice i nježno promiješajte kako one nebi izgubile svoj oblik.

Provjerite jel’ nedostaje soli, papra ili ulja, te pospite natrganim listićima svježeg bosiljka.

Serviranje:

Preporučam da sam kuhar posebno servira svaki tanjur ribe s prilogom. Ukoliko se radi o većim primjercima mola neka netko dovoljno iskusan ribu već u škrovadi rasplati i filetira kako se nebi raspala jer je poznato kako je mol riba izuzetno mekog i delikatnog mesa.

Napomena: ne zaboravite upotrijebiti čaše za vino! Da pitate mene, rekao bih za bijelo vino!

Dobar tek Vam želi Žele!

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.