FOTO Discovery zaron – Fantastične scene podmorja i za one manje iskusne

Foto: Ivana Nobilo

KOMIŽA – Za sve one koji misle da disalica, maska i peraje više nisu dovoljni da zadovolje znatiželju za istraživanjem morskog plavetnila, a još nisu sigurni da li je ronilački tečaj zaista za njih, “discovery” zaron je idealan.

Gotovo svi naši ronilački centri nude i ovu opciju uvođenja u podvodni svijet. Bez uvodnog iskustva, predznanja ili licence moguće je iskusiti na svojoj koži kako je to obući na sebe tu “tešku ronilačku opremu” ili moći disati pod vodom.

U jednostavnom jednodnevnom programu od instruktora se dobiju osnovne informacije o opremi i samom zaronu, a njega je moguće odraditi i u bazenu i u moru, ovisno na kojoj se lokaciji polaznik nađe. Naravno i dubina je prilagođena početniku kako nikakvog rizika po zdravlje ne bi bilo. Ali i na maksimumu od pet metara svašta se već događa: ribe, puževi, školjke… kako ‘ko ima sreće. Možda i jato barakuda? Ovisi o tome gdje će se ronilačka avantura započeti.

U  bazenu teško da će zaplivati poneka riba, ali zato zaron u moru, bilo s obale ili onaj brodom nudi raznolik svijet. A dosta je i na instruktoru koji će moći uz to što budnim okom pazi na svog novopečenog ronioca, također i pronaći poneko morsko biće skriveno u rupi ili iza kamena.

Dvanaestogodišnja Stela u Ronilačkom centru Manta u Komiži napravila je svoj prvi discovery zaron. Iako tip zarona brodom spada u one ipak malo zahtjevnije odradila ga je hrabro i uspješno, uz odličnog instruktora Damira Zuruba i Anisku Marović koja je prije toga odradila poduži brifing. Iako će još malo pričekati za pravi ronilački tečaj, ovo je definitivno za nju bilo neponovljivo iskustvo.

 Jer za nagradu more ju je “počastilo” velikim jatom barakuda koje i iskusni ronioci rijetko vide na tako maloj dubini i takvoj blizini.

Ivana Nobilo