Svečano otvorena luka Carovo u Kraljevici, Butković najavio novi projekt u luci Bačka na Krku

KRALJEVICA – Nakon obnove i proširenja, danas je svečano otvorena luka za javni promet Carovo u Kraljevici. Radovi su koštali 8,5 milijuna kuna, a završetkom ovoga projekta podiže se kvaliteta vezova, sigurnost plovila na vezu, a povećava se i ukupni kapacitet luke.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture je za projekt izgradnje komunalnih vezova u luci Carovo osiguralo 6,3 milijuna kuna, Primorsko goranska Županija oko milijun kuna, a Županijska lučka uprava Bakar-Kraljevica-Kostrena oko 700 tisuća kuna.

Luka Carovo sada ima pet armirano-betonskih gatova dugačkih ukupno 282 metra, ukupne površine 1102 četvorna metra, te 110 vezova s vanjske strane i mogućnost priveza manjih plovila s unutarnje strane gatova.

Na otvorenju još jedne obnovljene luke bio je i ministar mora, prometa i infrastrukture, Oleg Butković:

– Meni je posebno drago i vjerujem svim gardovima i općinama na otocima i u priobalju da je krenuo investicijski ciklus u izgradnju luka, lukobrana i riva. Trenutno ulažemo 300 milijuna kuna iz EU fondova, 80 milijuna kuna iz nacionalnih sredstava, jedan takav projekt je i ovaj u kraljevici – rekao je ministar.

Ukupna vrijednost projekta „Izgradnja komunalnih vezova u luci Carovo“ iznosi 7.271.926,20 kuna, pri čemu je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture nadležnoj Županijskoj lučkoj upravi tijekom 2018. i 2019. godine dodijelilo ukupno 6.300.000,00 kuna za realizaciju.

Sljedeća luka za koju je Butković najavio skore radove i potpisivanje ugovora za projekt je u luci Bačka na otoku Krku, vrijedna 30 milijuna kuna. I ti radovi će u udjelu od 85 posto sredstava biti financirani iz bespovratnih sredstava Europske Unije.

D.G.