Radnici nakon otkaza menadžerima: “Situacija u ACI-ju nije bajna, radnici su u strahu” – Pavić odgovara: “To nije točno”

Foto: Eric Ward on Unsplash

RIJEKA – Mnoge je iznenadio potez predsjednika uprave ACI-ja Kristijana Pavića o otkazima troje menadžera: direktora prodaje Borisa Rivića, predstojnice ureda direktora Martine Perhart i direktora investicija Zorana Mladinića, o čemu je jučer ekskluzivno izvijestio naš portal. Iznenađenje je tim veće što se, prema priči naših sugovornika, radi o njegovom kadru.

Predsjednik Radničkog vijeća Alen Berni kaže da su ga kao i mnoge zaposlene u ACI-ju otkazi iznenadili.

– Ne bi vam znao reći zbog čega ovi otkazi. Pročitao sam jučer članak na vašem portalu i  praktički je situacija takva kakvom ste je opisali. Nije se ovo moglo očekivati i prilično nas je sve iznenadilo. Navodno je predsjednik Uprave održao razgovor s direktorima i rekao im da su iz nekog razloga smijenjeni – kaže Berni i nastavlja kako se vjerojatno radi o lošem poslovanju ACI-ja.

– Najveća stavka je bila što je sadašnja uprava prošle godine napravila novu sistematizaciju radnih mjesta, gdje su skratili broj stalno zaposlenih uz neka obećanja da će u ljetnim mjesecima uzeti više sezonaca, međutim, nije došao veliki broj sezonaca. Radna dob je 52-54 godine, u ljetnim mjesecima radimo kao crnci a imamo određene godine. Mladi ne dolaze jer budimo iskreni, ponude im plaću koja više nije privlačna jer konobarenjem zarade daleko više.

U mnogim slučajevcima uprava nije bila nježna prema radnicima i nije baš da se pokazala kao socijalna firma. Situacija u ACI-ju nije bajna, radnici su u strahu – potvrđuje predsjednik Radničkog vijeća Alen Berni.

Nakon našeg otkrića o otkazima u ACI-ju, na istu stvar nam se požalilo još nekoliko radnika:

– Pitam se čemu sve ovo. Od kad smo se preselili u Rijeku situacija nije baš naj-naj. Pavić ne sluša ljude što misle, Kult Ličnosti je pravi naziv za njega – smatra jedan od radnika koji iz razumljivih razloga moli za anonimnost.

Drugi pak djelatnik ACI-ja upozorava na navodna pogodovanja prilikom kupnje brodova i šalje nam kopiju dokumenta. Kupoprodajni ugovor vrijedan čak 2 milijuna i 280 tisuća eura za šest jedrilica s jednom od najprestižnijih nautičkih kompanija na svijetu proveden je bez javnog natječaja.

– Potres se dogodio, jasno. I sad idu neugodna pitanja. Zašto su Pavićevi igrači izbili iz igre. To je njegov kadar. Ovo što se sad događa ostat će upamćeno kao jedna od najsramotnijih epizoda u povijesti ACI-ja. Njegov utemeljitelj Veljko Barbieri vjerojatno se već duže vremena prevrće u grobu. Devastirali su ACI . Uništili vrijednost koja je bila glavna točka i njegove ostavštine – smatra naš sugovornik.

I o ovome smo pitali gospodina Rivića:

– Nama u radničkom vijeću puno stvari nije jasno jer se na takve ugovore stavi naslov „poslovna tajna“ i ne smijem ih komentirati ni debatirati o tome. Ali o tome vam je pisao RTL i predsjednik Nadzornog odbora, gospodin Dražen Ivanušec se izjasnio o tome. ACI d.d. je, dakle privatna firma, ali država ima 80 posto vlasništva. I sad se okreću kako im paše; jedan dan su privatna, a drugi dan već državna firma, iako smo kao tvrtka u većinskom državnom vlasništvu dužni raspisivati natječaje – pojašnjava Rivić.

Napokon nam se javio i šef uprave Kristijan Pavić, koji je bio vrlo štur u komentarima:

– Zbog velikog interesa javnost, obratit ćemo se medijima priopćenjem o cijelom slučaju.

Na pitanje o strahu među radnicima zbog otkaza i stavu kojeg određeni radnici iznose o njemu, Pavić odgovara:

– Te informacije su neutemeljene. Surađujemo sa sindikatima, a potpisali smo i kolektivni ugovor. Dovoljno smo kao uprava pokazali socijalne osjetljivosti. Upravo je ova uprava pokazala empatiju prema radnicima – kazao je Pavić i još jednom ponovio da će sve ostalo biti pojašnjeno u priopćenju za medije.

Službeno potvrđeni otkazi

U međuvremenu stiže i službeni odgovor iz ACI-ja u kojem kažu da nisu u mogućnosti iznositi detalje o raskidu ugovora o radu:

Nastavno na Vaš medijski upit, obavještavamo Vas da u ACI d.d. nije došlo do smjene članova Uprave Društva. Temeljem Zakona o radu, s određenim zaposlenicima je postignut dogovor o sporazumnom raskidu ugovora o radu, o čemu nismo u mogućnosti iznositi detaljnije informacije prema navedenom Zakonu o radu, kao i Općoj uredbi o zaštiti podataka – Uredba (EU) 2016/679 te Zakonu o tajnosti podataka.

Za sve ostale informacije, dostupne u skladu sa Zakonom, stojimo na raspolaganju“, stoji u službenom odgovoru na naše pitanje iz ACI-ja.

PROČITAJTE JOŠ: EKSKLUZIVNO – Potres u ACI-ju: Pavić smijenio dva direktora i predstojnicu ureda direktora

D.G.

Vaš komentar