Talijanskoj bandi koja je bježala policiji izrečena kazna

Foto: Sreenshot / Youtube / Splitski dnevnik / Dino Stanin

ZADAR – Jutros oko 6:00 sati policijski službenici Nacionalnog pomorskog centra za prikupljanje podataka su na tehničkim sustavima za nadzor državne granice na moru, na području teritorijalnog mora Republike Hrvatske, osmotrili talijansko ribarsko plovilo MARIO LC čiji je način plovidbe ukazivao na moguće obavljanje gospodarskog ribolova ali i nezakonitog prelaska državne granice na moru.

Na mjesto događaja odmah je upućeno službeno plovilo Postaje pomorske i aerodromske policije Zadar koje je talijanskoj ribarici dalo znakove za zaustavljanje, ali se posada broda  oglušila na izdanu zapovijed za zaustavljanje i nastavila plovidbu u namjeri napuštanja hrvatskog teritorijalnog mora. Nakon toga su u 07.50 sati akcijom progona plovila policijski službenici  sustigli i uzaptili talijanski ribarski brod izvan granica teritorijalnog mora RH, na udaljenosti od 1,8 nautičku milju od državne granice te brod sa članovima posade sproveli do luke u Zadru.

  Do sada provedenim izvidima utvrđeno je da su se na plovilu nalazili 48-godišnji zapovjednik i 5 članova posade, državljana Italije, starosti između 57 i 25 godina te je utvrđeno kako su plovilom nezakonito prešli državnu granicu, te se sumnjiči da su nezakonito ribarili parangalima u hrvatskom teritorijalnom moru.

Radi utvrđivanja svih relevantnih činjenica, policijski službenici provode i dalje izvide nad posadom ribarskog broda, zbog sumnje u počinjenje prekršaja iz Zakonika o schengenskim granicama.

Također su o događaju upoznate i nadležne inspekcije i službe zbog daljnjih postupanja iz  njihove nadležnosti, priopćila je zadarska policija. 

Istoj posadi ovo je treći put da nezakonito ulazi u naše teritorijalno more

Više detalja nam je rekla glasnogovornica policije, Ivana Grbin:

– Proveden je prekršajni postupak. Posadi ribarskog broda koja se bavi ribolovom parangalima ide prekršaj iz Zakonika o Schengenskim granicana, jer je utvrđeno da su nezakonito ušli u teritorijalno more Republike Hrvatske. Naplaćene će im biti kazne u iznosu od 36 tisuća kuna za cijelu posadu, plus troškovi postupka što ukupno iznosi 45 tisuća kuna. Neće im se oduzeti ribolovna oprema jer nisu zatečeni da love u našem moru – kaže Grbin.

Talijan koji je digao srednji prst također neće biti kažnjen jer, kako doznajemo, nije ga digao prema službenoj osobi – policajcu, već novinaru, ali ni to nije sve:

– Utvrđeno je da su u dva navrata u periodu od kraja svibnja do 19. srpnja nezakonito ušli u teritorijalno more Republike Hrvatske,  s istim brodom, ista posada. Kazna koju će sad platiti uključuje i to. Pregled broda je utvrdila i ribarska inspekcija, a pošto je presuda pravomoćna, oni će sad kad plate tu kaznu, najkraćim plovnim putem napustiti teritorij Republike Hrvatske – ispričala nam je glasnogovornica zadarske policije.

D.G.