Uhićeno šest talijanskih ribara, uhvaćeni u nelegalnom ribarenju kod Dugog otoka

Foto: Screenshot / Ilustracija

DUGI OTOK/ZADAR – Šestero talijanskih ribara zatečeno je u krivolovu s južne strane Dugog otoka. Policija ih je presrela i prati ih do Zadra gdje će biti uhićeni zbog kaznenog djela iz Zakona o nadzoru državne granice.

Jutros oko  07.35 sati u akvatoriju kod Dugog otoka, službeno plovilo  Postaje pomorske i aerodromske policije Zadar zaustavilo je talijanski ribarski brod poradi ulaska u teritorijalno more RH, a koji je prethodno uočen 1 milju od Dugog otoka. U 08,05 sati započelo je dopraćivanje talijanskog  ribarskog broda do luke u Zadru, izvijestila je zadarska policija.

– Upravo su privedeni u prostorije Pomorske policije. Radi se o ribarskom brodu oko 18 metara. Uočeni su putem sustava nadzora granice Republike Hrvatske, potvrdila nam glasnogovornica zadarske policije Ivana Grbin.

Nezapamćen slučaj

– Pošto se radi o profesionalnim ribarima, ovakva vrsta krivolova je nezabilježena. Bilo je slučajeva da su pod krinkom turizma dolazili gumenjacima krivoloviti. Lovili su bocama i prodavali ugostiteljima na crno i time financirali ljetovanje i pozamašnu sumu odnosili doma. Ali profesionalni ribari da su toliko duboko ušli u naše teritorijalno more, ja ne pamtim, a ne vjerujem da pamte i u registrima policije. Ako se radi o 6 članova posade, onda se radi o vrlo ozbiljnom brodu, jer obično koča ima posadu od 3-4 čovjeka – ispričao nam je naš kolumnist i profesionalni ribar, Petar Baranović.

– U ime udruge profesionalnih ribara Ribarska solidarnost inzistiramo da ih se u kontekstu kršenja ribolovnih propisa procesuira i sudi jednako kao i hrvatske profesionalne ribare. Dosta je bilo igranja s prekršajnim sudovima i uvlačenja u dupe i Rimu i Bruxellesu. Živo nas interesira hoće li ova Vlada imati karakter da se ispoštuje načelo jednakopravnosti – zaključuje Baranović.

PROČITAJTE JOŠ: