Vlada odlučila o načinu podmirenja dugovanja 3. Maja 

Foto: Uljanik

ZAGREB/RIJEKA – Vlada je donijela Odluku o načinu podmirenja dugovanja trgovačkog društva 3. MAJ Brodogradilište d.d. s naslova dospjele, a nepodmirene naknade za koncesiju.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković podsjetio je da je Vlada Republike Hrvatske na sjednici od 1. kolovoza 2019. godine usvojila Zaključak o iskazivanju spremnosti za uključivanje u proces deblokade računa, pripremu i pokretanje proizvodnje te dovršetak započetih gradnji u društvu 3. MAJ Brodogradilište d.d., te je njime zadužila Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta da, u suradnji s društvom Hrvatska brodogradnja – Jadranbrod d.d., provede sveobuhvatnu analizu i predloži konkretne mjere i odluke za realizaciju aktivnosti deblokade računa, pripreme i pokretanja proizvodnje te dovršetak započetih gradnji u društvu 3. MAJ Brodogradilište d.d.

– U cilju realizacije Zaključka Vlade Republike Hrvatske te Odluke o davanju državnog jamstva za kreditno zaduženje društvu 3. MAJ Brodogradilište d.d., kod HBOR-a i/ili drugih poslovnih banaka u svrhu stvaranja preduvjeta za pokretanje proizvodnje i završetak započetih novogradnji, a s obzirom da je koncesijska naknada utvrđena Odlukom Vlade o dodjeli koncesije, potrebno je donijeti ovu odluku kako bi ministar mora, prometa i infrastrukture mogao potpisati sporazum o drugačijoj naplati dospjele, a nepodmirene koncesijske naknade, dok će se buduće obveze redovno podmirivati – kazao je Butković.

Izvijestio je da nepodmirena dospjela naknada za koncesiju trgovačkog društva 3. MAJ Brodogradilište d.d., na dan 30. kolovoza 2019. godine iznosi 5,86 milijuna kuna, od čega glavnica iznosi 5,44 milijuna kuna, a kamate 419,8 tisuća kuna”,.

Ovom odlukom ovlašćuje se ministar mora, prometa i infrastrukture za sklapanje sporazuma s trgovačkim društvom 3. MAJ Brodogradilište d.d., Rijeka, kojim će se regulirati model otplate utvrđene dospjele, a nepodmirene naknade za koncesiju, sa stanjem na dan potpisivanja spomenutog sporazuma, a na način isplate 15% utvrđene nepodmirene naknade, u roku 30 dana od dana potpisa Sporazuma, dok će se naknadno do 31. kolovoza 2021. godine urediti model namirenja preostalih neplaćenih 85% dospjele, a nepodmirene naknade za koncesiju.

– U međuvremenu je Hrvatska banka za obnovu i razvoj na svojoj sjednici odobrila odluke koje smo imali na prošloj sjednici Vlade. Ministar Horvat informirao me je da se stvari dobro razvijaju u vezi 3. Maja, a ovo je jedan doprinos u tom smjeru – kazao je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

I.B.

Vaš komentar