Načelnica Omišlja oplela po direktorici LNG Hrvatska: “U obilazak je pozvala samo odabrane novinare, bez ijedne kamere”

Foto: Facebook

OMIŠALJ/KRK – Načelnica je općine Omišalj na otoku Krku Mirela Ahmetović već dulje vrijeme se bezuspješno bori za zaštitu svoje općine od negativnih posljedica za koje smatra da će donijeti budući LNG terminal. Otvorila je i Facebook stranicu “Mirela za Omišalj i Njivice“, na kojoj često kritizira i iznosi svoje stavove na ovu temu.

Mirela Ahmetović, načelnica općine Omišalj – Foto: Facebook

– Ne samo da je na temelju nezakonite dokumentacije izdana građevinska dozvola nego sada ni takvu dozvolu ne poštuju. Logično je onda postaviti neka pitanja: za koga u ovoj državi postoje zakoni, za koga se oni uopće donose, zašto postoje državna tijela koja bi trebala stati na kraj onima koji krše zakone, čemu sve te silne inspekcije, smije li državna vlast nekažnjeno kršiti državne zakone, ima li kraja bahatosti Andreja Plenkovića i njegovih pijuna – pita se načelnica Omišlja Mirela Ahmetović, koja sudeći prema komentarima, ima i dosta istomišljenika. U najnovijem obraćanju, kritiku je uputila prema direktorici LNG Hrvatska, Barbari Dorić. Prenosimo je u cijelosti.

“Direktorica LNG Hrvatska jučer je povela u obilazak gradilišta u Omišlju, odnosno na ekskurziju hrvatske novinare. Međutim, samo one koje je osobno odabrala i prethodno kontaktirala telefonima, a među njima nije bilo niti jednog televizijskog novinara i snimatelja, dakle niti jedne kamere, kao niti jednog radijskog reportera. Dakle, riječ je o odabranim novinarima, a sve s ciljem kako bi Barbara Dorić odglumila transparentnost nakon niza prozivki, pritužbi i prijava Općine Omišalj.

Zašto nije bilo kamera? Pa zato što se pred uključenim kamerama teže iznose neistine, kamera bilježi svako zamuckivanje, svaku grimasu, svaku nervozu, zbunjenost … Nije lijepo da hrvatski građani prepoznaju neistinu, a Barbari Dorić i njezinim pulenima neistina je svojstvena.

Osim toga, jučer je, onako kako samo ona zna, besramno priznala da će poslovanje terminala plaćati hrvatski građani, odnosno krajnji korisnici plina kroz višu cijenu isporučenog plina. I to nakon što njegovu gradnju plate vlastitim, proračunskim novcem. Dakle, priznala je ono što ja govorim već dvije godine, a ona i ministar Tomislav Ćorić takvim mojim tvrdnjama pokušavali su se sve vrijeme tako nemušto ismijavati. Sjetite se samo kako su mjesecima tulili o gospodarskoj opravdanosti i isplativosti projekta i o tome kako ništa neće biti realizirano na teret građana. Danas vidimo da ama baš svaki segment strateškog nacionalnog projekta plaćaju hrvatski, ali i europski građani. Strateški su nas prevarili i oteli nam novac!

Photo: Facebook/VladaRH

Uz to, revizor projekta (a, ma što Državni inspektorat zaključio, odlučili su mijenjati projekt i građevinsku dozvolu protivno zakonu, odnosno lokacijskim uvjetima) lakonski bagatelizira protupravnu gradnju terminala na betonskim pilotima umjesto kesonima pa tvrdi da niti jedno rješenje ne nudi stopostotnu sigurnost. Prvo, ama baš svi dokumenti predviđaju kesone, a ne pilote i to upravo zbog sigurnosti. Drugo, možda niti jedno rješenje ne nudi stopostotnu sigurnost, ali je drastična razlika u tome nudi li jedno rješenje 90-postotnu, a drugo rješenje 50- postotnu sigurnost. Treće, naprosto je činjenica da su betonski piloti postavljeni protuzakonito, protivno Studiji utjecaja na okoliš, protivno projektu i protivno građevinskoj dozvoli pa sada građevinsku dozvolu na prevaru prilagođavaju protuzakonitim radovima. Dok cijeli pošteni svijet radove prilagođava građevinskoj dozvoli. Razlozi su dobro poznati, a o njima ću opširno vrlo skoro.

Photo: Balticshipping

I na kraju, odabrani novinari (barem se tako da zaključiti iz teksta u riječkoj dnevnoj novini) nisu Barbari Dorić postavili neka temeljna pitanja pa to činim ja ovdje: “Je li natječaj namješten? Je li prihvaćena neuvezana ponuda aktualnog izvođača radova i to bez jamstvenika? Koliki je rok za uvid u prihvaćenu ponudu izvođača LNG Hrvatska dao drugom ponuditelju, tvrtki iz Maroka, kako bi ostvarili pravo na ulaganje žalbe i moguće rušenje natječaja?” Osobno znam odgovore na sva pitanja, ali očekujem da na njih odgovori Barbara Dorić, a pogotovo stoga što projekt realizira s oko 230 milijuna eura JAVNOG novca. Pa, dakle, javnost ima pravo znati svaki detalj projekta.
Podijelite ovu objavu, možda pitanja brže stignu do one koja bi na njih trebala, ali neće odgovoriti.

P.S.- prava bitka tek se zahuktava!”, napisala je načelnica općine Omišalj, Mirela Ahmetović.

D.G.