DOGRADNJA LUKE BAŠKA Prvi projekt u drugom krugu ulaganja EU sredstava u lučku infrastrukturu

Foto: ŽLU Krk

BAŠKA/KRK – Ministar mora, prometa i infrastrukture, Oleg Butković će u Baški, na otoku Krku u ponedjeljak potpisati Ugovor za dodjelu bespovratnih sredstava u svrhu dogradnje luke Baška.

Projektom dogradnje luke Baška predviđena je dogradnja postojećeg pristana kako bi se osigurala nužna zaštita akvatorija unutar lučkog područja luke Baška i omogućili odgovarajući privez i sigurnost na vezu za linijske brodove u cjelogodišnjoj linijskoj plovidbi, osigurali preduvjeti za razvoj linijskog prometa te podignula razina usluge za korisnike javnih brodskih linija, prvenstveno u smislu uređenja prilaza za osobe s invaliditetom.

Cilj je smanjiti zakrčenost luke te podignuti kompletnu razinu usluge za korisnike javnih brodskih linija, prvenstveno u smislu uređenja prilaza za osobe s invaliditetom, ali i lakši pristup vozilima dostave i hitnih službi. Projekt također osigurava razvoj socijalnih i društvenih aktivnosti u Baški, Rabu i na otocima Kvarnerskog arhipelaga i doprinosi značajnom povećanju poslovnih aktivnosti područja te time omogućuje i daljnji razvoj ukupnih gospodarskih aktivnosti.

Ukupna vrijednost ovog projekta iznosi 41,2 milijuna kuna, od čega se 33,8 milijuna kuna sufinancira iz Kohezijskog fonda a ostatak financira Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture iz vlastitog proračuna.

Dogradnja luke Baška je jedan od prvih projekata prijavljenih na drugi krug ulaganja EU sredstava u lučku infrastrukturu koja povezuje otoke i tako otočanima osigurava kvalitetnije i sigurnije povezivanje sa kopnom tijekom cijele godine. Ukupna sredstva koja stoje na raspolaganju za ulaganja kroz ovaj projekt iznose nešto više od 709 milijuna kuna a tim sredstvima će Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture doprinijeti i integriranosti hrvatskih otoka i njihovom povezivanju sa kopnom kao i savladavanju ključnih prepreka za lokalni gospodarski rast.

D.G.

Vaš komentar