NEVRIJEME NA JUGU ISTRE Više od 11 tisuća munja u dva sata, jaki pljusak uzrokovao bujice

Foto: Pixabay / Screenshot

Jaka kiša padala je tijekom jutra na području južne Istre. Do 11 sati i 20 minuta na Rtu Kamenjaku palo je čak 44 mm kiše, a u Pomeru 40 mm! Pritom je prema javljanju s terena bilo i tuče.

Oko 10 sati iznimno snažna grmljavinska ćelija koja je iznjedrila više od 11 000 munja u samo 2 sata razvila se na mogu jugozapadne Istre. Grmljavinska ćelija zahvatila je krajnji jug Istre, ali i zaobišla Pulu gdje je palo samo 5 mm kiše piše Istramet.

U noći je najviše kiše palo na Rovinjštini, a meteorološka postaja u Rovinjskom Selu pritom je zabilježila 32 mm kiše, a ona u Rovinju 31 mm. U Kanfanaru je također palo obilnijih 26 mm.

Nove grmljavinske ćelije razvile su se prijepodne, a na moru južne Istre i kod Brijuna zabilježene su dvije pijavice.

Povodom nadolazećeg pogoršanja vremena, Državni hidrometeorološki zavod je putem sustava Meteoalarm narančasto upozorenje za Istru koje se odnosi na mogućnost obilne kiše (35-60 mm).

Izdano je i upozorenje za nautičare: Poslijepodne na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana mjestimični udari juga 35-45 čvorova, većinom na otvorenom moru. Krajem dana i u noći na dijelu sjevernog i srednjeg Jadrana ponegdje mogući udari jugozapadnog i zapadnog vjetra 35-45 čvorova. Mjestimice neverini.