Istraživačko i ekološko jedrenje PALAGRUŽA 2019

Foto: Jurica Gašpar

Ugledati neki od naših svjetionika, posebno onih pučinskih, uvodi Vas u fascinantnu priču o svjetionicima na hrvatskom dijelu jadranske obale. Bogata ostavština iz vremena Austro-Ugarske vladavine ovim prostorima, čvrsto stoji na strmim hridima još od 19. stoljeća, sve do danas, pri tom odolijevajući svim neverama, koje je Stvoritelj priredio čovjeku da ga podsjeti tko je apsolutni vladar svijeta i vremena.  

Pozivamo vas na aktivno putovanje koje objedinjuje izazov navigacije i jedrenja na moru dubokog plavetnila s ciljevima:

  • Otkrivanje tajni pučinskih svjetionika južnog Jadrana 
  • Promocija ekološkog projekta ”BlueBag” i aktivna provedba ekoloških akcija 

Naša planirana ruta je trasirana putnim točkama – Dubrovnik, Elafitsko otočje, Mljet, Lastovo, Palagruža, Vis. Pri tome ćemo proći uz (a na neke se i iskrcati) od najveličanstvenijih svjetionika: Sv.Andrija (Elafiti), Glavat, Struga (Lastovo) i konačni cilj svjetionik Palagruža, a u povratku Stončica (Vis). 

Palagruža se nalazi na sredini Jadranskog mora između hrvatske i talijanske obale i najudaljeniji je dio hrvatskog tla. Udaljen je 42nm od Visa i 35 nm od Lastova, što je naša planirana zadnja destinacija prije same Palagruže. Taj mali, stjenoviti i negostoljubivi otok površine manje od 0,3 km2, propinje se iznad crte horizonta visinom većom od 100m na koju se nadovezuje zgrada i monumentalna kula svjetionika visine 22m. Među strmim stijenama na južnoj gotovo posve goloj strani Palagruže veliko je uvala i žalo, mjesto za kojem ćemo sidriti ukoliko nam južni vjetrovi dozvole. Surovi ambijent u suprotnosti je od bogate povijesti otoka (od vremena starih Grka i Rimljana) i današnje redovne svjetioničarske službe započete 1875 godine od kada je ovaj svjetionik u funkciji.  O malo poznatoj nasljeđu pomorske baštine svjetionika te organizacijskom i graditeljskom doprinosu Austro-ugarske, a nadasve o radu svjetioničarske službe, životu svjetioničara i njihovih obitelji, saznat ćemo putem predavanja te foto i filmskih sadržaja koje smo pripremili i kroz svjedočanstva svjetioničara.

Photo: Jurica Gašpar

Ljepota ambijenta kojim ćemo putovati motivira i potiče ekološku obvezu prema prirodi popularizacijom i provedbom projekta ”BlueBag”. Misija projekta je potaknuti izazov svakom nautičaru da u tijeku jedne sezone sakupi (barem) jednu vreću naplavina. Kada bi taj cilj bio ostvaren, silne akcije i ogromna sredstva da obala (p)ostane čista ne bi više bile potrebne. Danas već prepoznata ”BlueBag” ekološka inicijativa osigurava besplatne plave vreće za nautičare koje su se mogle preuzeti na INA obalnim pumpnim stanicama tijekom prošle sezone ili kod pojedinih charter agencija. Naše putovanje uključuje ekološke akcije skupljanja naplavina na Mljetu, Lastovu i Palagruži. Planiramo prezentaciju i nove ekološke nautički opreme “Eco Nautical Starter Box”, (što je dio projekta ”BlueBag”) set vrećica za kolektiranje otpada na brodovima što olakšava zbrinjavanje i recikliranje po povratku s plovidbe. Centralna prezentaciju održali bi na Visu za sudionike i organizatore Viške regate (19.10.2019.). “Eco Nautical Starter Box” mogao se tijekom ove godine također besplatno preuzeti u FINA poslovnicama.   

Planirani polazak je iz Dubrovnika 13.10. a završetak 19.10. na Visu, odnosno krajnja destinacija u povratku je Šibenik pa je očekivani iskrcaj 20.10. 

U našoj planiranoj plovidbi podjednako su zastupljene vrijednosti bogatstva prirodnog ambijenta Jadranskog mora i njegovih obala obzirom na raznolikosti koje ćemo doživjeti na ruti od Dubrovnika do Palagruže, pa u povratku do Visa i Šibenika kao i tajne povijesnog nasljeđa kroz motiv pučinskih svjetionika koje obilazimo i svijesti o važnosti unaprijeđena ekološke kulture. Jedrimo i noću, a za odmor i sidrenje biramo skrivene i malo poznate otočna mjesta i uvale.

Putujemo elegantnom jedrilicom Sun Odyssey 54DS (16,75 m), koja nudi odlično jedriličarsko iskustvo uz visoki stupanj udobnosti. Brod ima 3 dvokrevetne kabine, svaka s vlastitim wc-om i tušem, te odvojenu kabinu za posadu. Središnji salon je velik i nudi udoban prostor za zajednički život. Brod je opremljen klima uređajem i grijanjem, TV-om, WIFI-jem, električnim generatorom i svime što vam je potrebno za odmor i opuštanje. Mala knjižnica na brodu nudi knjige koje odgovaraju interesima svih.

Polazak: 13.10. Dubrovnik – 19.10. Vis (20.10. Šibenik)

Cijena: 4.500kn / osoba

U cijenu je uključena organizacija i provedba programa, brod, skipper i jedan pratioc. 

Troškovi goriva i prehrane dijele se na sve članove posade.

Svi članovi posade dobivaju brendiranu majicu koja će ih podsjećati na ovo putovanje.

Polazak je potvrđen u slučaju potvrđene rezervacije min 5 osoba.  

Informacije i rezervacije:

office@luxmediterranean-experience.com

Tel: 091 616 7700

Sponzorirani sadržaj