Pomorcima vježbenicima će se refundirati plaćeni doprinosi za obvezna osiguranja

Photo: Pixabay

Prihvaćen je prijedlog Sindikata pomoraca Hrvatske da se hrvatskim vježbenicima palube, stroja i elektrotehnike refundiraju plaćeni doprinosi za obvezno mirovinsko osiguranje i obvezno zdravstveno osiguranje u 2019. godini.

Na sastanku u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, kojim je predsjedavao Josip Bilaver državni tajnik za more i EU fondove, uz predstavnike ministarstva sudjelovali su i predstavnici Sindikata pomoraca Hrvatske te Hrvatske udruge brodara Mare nostrum i CROSMA-e.

Najznačajniji zaključak sastanka je da se prihvaća prijedlog Sindikata pomoraca Hrvatske kojim će se omogućiti pomoračkim vježbenicima da iskoriste potpore za plaćene doprinose za obvezno mirovinsko osiguranje i obvezno zdravstveno osiguranje u periodu od 1.1. 2019. do 15.10. 2019. godine, te će se do kraja rujna 2019. godine donijeti novi Pravilnik o ostvarivanju prava na pokriće troškova plaća i doprinosa vježbenika tijekom trajanja vježbeničke službe.

Ministarstvo mora osigurava 2,1 milijun kuna za troškove doprinosa

Slijedom toga, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture će nastavno na Pravilnik objaviti Poziv temeljem kojeg će se omogućiti pomoračkim vježbenicima da apliciraju na proračunska sredstva u ukupnom iznosu od 2.100.000,00 kn za pokriće troškova doprinosa za ostvarenu vježbeničku službu, a da bi ostvarili isto pomorački vježbenici morat će podnijeti dokaz/isprave o uplaćenim doprinosima za period 1.1. 2019. – 15.10. 2019. godine.

Također, po Pozivu za pokriće troškova doprinosa za ostvarenu vježbeničku službu, slijedi i drugi Poziv za dostavu prijava za sudjelovanje u sufinanciranju ukrcaja vježbenika u međunarodnoj plovidbi Ministarstva mora, prometa i infrastrukture kojim će se budućim pomoračkim vježbenicima omogućiti da se kandidiraju za ostvarenje sufinanciranih troškova plaće i doprinosa vježbenika tijekom trajanja vježbeničke službe, ističu u hrvatskom Sindikatu pomoraca.

I.B.

Vaš komentar