Potpisan ugovor o dogradnji luke u Baškoj vrijedan 41,1 milijun kuna

Foto: MPPI

BAŠKA – Ministar mora, prometa i infrastrukture, Oleg Butković potpisao je u Baškoj na otoku Krku ugovor o dogradnji luke, vrijedan 41.166.298,55 kuna.

Realizacijom ovoga projekta osigurat će se zaštita akvatorija unutar lučkog područja luke Baška ali i omogućiti odgovarajući privez za brodove u cjelogodišnjoj linijskoj plovidbi. Smanjit će se i dosadašnja razina zakrčenosti u luci te podignuti kompletna razina usluge za sve korisnike javnih brodskih linija u luci, uključujući i osobe sa invaliditetom, za koje će se urediti i potpuno novi prilaz luci. Projektom je u prvoj fazi predviđena dogradnja primarnog lukobrana Vela riva za 50,55 metara, a u drugoj fazi produženje sekundarnog lukobrana Mala riva za 105 metara. Završetkom projekta oba će lukobrana služiti za prihvat putničkih brodova u obalnom linijskom prometu.

Ministar Oleg Butković u prigodi potpisivanja Ugovora izrazio je zadovoljstvo te istaknuo važnost ulaganja u ovakve projekte:

– Zbog velikog broja projekata izgradnje lučke infrastrukture, s pravom možemo reći da je riječ o renesansi hrvatske obale. Grade se rive, lukobrani, pristaništa, a mi koji živimo na moru i od mora, znamo koliko to znači, u bilo kom mjestu u priobalju ili na otoku. Baška je perjanica hrvatskog turizma, a ovaj će projekt sigurno pridonijeti daljnjem razvoju, posebno nautičkog turizma, ali i većem broju komunalnih vezova za lokalno stanovništvo, sigurnosti plovidbe, kao i ukupnoj slici Baške. Ovaj je projekt bio suočen s velikim izazovima, imali smo dosta problema, uspjeli smo ih sve riješiti i danas potpisujemo ovaj ugovor, rekao je ministar Butković, zahvalivši županijskoj lučkoj upravi Krk, općini Baška, županiji i djelatnicima ministarstva na zajedničkim naporima u dosadašnjem dijelu projekta – rekao je ministar Butković istaknuvši kako su u tijeku i drugi infrastrukturni projekti kojima se unaprjeđuje prometna povezanost Baške i južnih dijelova otoka Krka, ponajprije investicije u cestovnu infrastrukturu. Tako su između ostaloga završeni radovi na izgradnji mostova Baška Draga II i Baška Draga III na državnoj cesti DC102 prema Baškoj, a u tijeku su i aktivnosti na izradi idejnog rješenja i glavnih projekata za projekt obilaznice oko Drage Bašćanske i Jurandvora, buduće obilaznice Baške.

Foto: ŽLU Krk

Potpisivanju današnjeg Ugovora nazočio je i župan Primorsko – goranske županije, Zlatko Komadina, koji je tom prilikom rekao kako će ulaganje u lučku infrastrukturu otoka Krka osigurati preduvjete za razvoj obalnog linijskog prometa na ovom kvarnerskom otoku, ali i istodobno omogućiti kvalitetnije prometno povezivanje obližnjeg otoka Raba sa kopnom.

Inače, ukupna vrijednost projekta u Baškoj iznosi oko 41,2 milijuna kuna, od čega se 33,8 milijuna kuna sufinancira iz Kohezijskog fonda, a ostatak putem sredstava Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Riječ je o investiciji koja je među prvima  prijavljena na drugi krug ulaganja EU sredstava u lučku infrastrukturu u Republici Hrvatskoj. Ukupna sredstva koja stoje na raspolaganju za ulaganja kroz ovaj projekt iznose nešto više od 709 milijuna kuna.

Ulaganjem u lučku infrastrukturu luke Baška, resorno Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture nastoji potaknuti daljnji razvoj gospodarskih aktivnosti na otoku Krku i drugim otocima kvarnerskog arhipelaga.

PROČITAJTE JOŠ: DOGRADNJA LUKE BAŠKA Prvi projekt u drugom krugu ulaganja EU sredstava u lučku infrastrukturu

I.B.