KRAPANJ Na otoku s jednim kontejnerom bune se protiv gostiju koji ostavljaju smeće u vrećama

Foto: Boris Kačan / Čitateljica

Ekološka svijest ovog ljeta naglo se pobudila kod svih koji ne žele „tuđe smeće“ u svojoj blizini. Jedna takva poruka pristigla nam je s otoka Krapnja. Naime otočani se žale da im gosti ostavljaju smeće kojeg mačke raznose po otoku.  Na kraju je ispalo da su se Krapljani pobrinuli za sebe; nemaju kontejnere, već samo svak svoju kantu, a na pitanje „gdje će gosti odložiti svoje smeće?“, poručju: „ostavite smeće tamo gdje plaćate“ ili „pitajte nekog otočanina gdje je (jedini) kontejner na otoku“.

Foto: Čitateljica

Mačke raznose otpad po otoku

– Poštovani, u ime mještana otoka Krapnja vas molim ako možete napraviti objavu. Ukratko,  stanovnici otoka Krapnja mole posjetitelje da ne bacaju i ostavljaju smeće po otoku na nepredviđena mjesta za otpatke. Ako već imaju potrebu, neka se raspitaju gdje da ga odlože, a ne da je to bilo di.  Jutros smo imali situaciju di je posada sa predivnog broda za izlete bacila veliku crnu vreću otpada raznih vrsta, te na taj način privukla mnoštvo otočkih mačaka koje su taj otpad raširile po otoku velikom brzinom, a nama mještanima ugrozila zdravlje. Molimo za kulturu ponašanja i ekološku svijest.  Unaprijed hvala – napisala je čitateljica s prebivalištem na Krapnju.

„Koliko god smeća prikupim, nemam ga gdje odložiti“

A kapetan spomenutog turističkog broda, inače dugogodišnji kalafat i ribar Šime Perkov priča istu priču ipak malo drugačije:

– Pitao sam di je kontejner i di ću stavit, pa su mi odgovorili: „Ajde onamo odnesi di je prije smeće stalo pa će netko pokupiti.“ Odem tamo, ali nema kontejnera, stavio sam u nadi da će netko pokupiti.“ U životu sam pokupija više smeća po škrapama nego je ta gospođa bacila svog smeća. Zanimljivo je da se u Kornate ulazi godinama, pa recimo ni tamo nema ni jedna kanta od smeća, slično je i u Tribunju di je puno vezova s gornje rive, a di smeće ide? Više ja kupim tuđega smeća nego bacim svoga. I kad ga prikupimo, nemamo ga di odložit i di onda to sve završi? Ja sam kalafat pa bi moga govoriti koliko je toga smeća i plastičurine po moru. U Hrvatskoj se sve zaštitilo, ali ne i čovjek jer sve to utječe na naše zdravlje. Ja od mora živim i te me stvari muče. Moga bi ja o tome puno pričati, ali mislin da je krivica na onima koji bi to tribali bolje organizirati – zaključuje Perkov.

Foto: Čitateljica

„Platila sam 10 kuna da bi bacila vrećicu smeća u nečiju kantu“

Milena Tanfara iz Udruge „EU zajedno za Krapanj“ potvrđuje da su s otoka uklonili kontejnere i ljudima po kućama podijelili kante za smeće. A na pitanje „gdje će gosti bacati smeće?“, odgovara:

– Pita se po otoku. Ni ja na Kapriju ne mogu bacati gdje hoću. Moram pitati di ću baciti jer nemaju također kontejner. Zadnji put sam tako jednoj gospođi platila 10 kuna i bacila vrećicu smeća u njenu kantu. Nadamo se da ćemo to riješiti, ne samo ovdje na Krapnju, nego općenito na otocima. Nama je smeće još problem jer nam je tvrtka Zeleni grad iz Šibenika odjednom uzela sve kontejnere i donijeli su nam kante – pojašnjava Tanfara.

Foto: Wikimedia

„Neka turisti pronađu kontejner na otoku“

Da bi gosti na otoku Krapnju trebali istraživajući otok pronaći mjesto gdje se nalazi jedini kontejner, potvrdio je i predsjednik tamošnjeg mjesnog odbora Dalibor Garma:

– Kako brod ne plaća pristanište ni vez, nismo dužni imati kontejner za njega. Ubuduće se neće više moći bacati smeće na otoku kao prije – kaže Garma.

Ipak, prema članku 23, stavku 4. Zakona o održivom gospodarenju otpadom „Jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave dužna je na svom području osigurati uvjete i provedbu propisanih mjera gospodarnenja otpadom”. Na ovo Garma odgovara:

– Ima jedan kontejner koji je ispred crkve za takve stvari. Ipak postoji, samo treba pitati. U dogovoru s mještanima i tvrtkom Zeleni grad krenuli smo voditi računa o smeću. Turisti ubuduće trebaju pitati gdje će baciti, a dogodine ćemo imati i kante za reciklažu, odnosno odvajanje otpada. Moramo očuvati otok za buduće generacije i biti ekološki svjesni – kaže predsjednik mjesnog odbora Krapanj.

U ovoj zavrzlami bježanja od odgovornosti, teško da će smeće nestati. Ono se može samo raspršiti u prirodi i u konačnici – završiti u moru. A navodno to nitko ne želi.

D.G.