Policija traga za fašistima koji su izvjesili talijansku zastavu, privedeno dvoje Talijana

Foto: Twitter

RIJEKA –Jutros, oko 6.45 sati policija je zaprimila dojavu da je na ogradi Guvernerove palače u Rijeci izvješena talijanska zastava. Dolaskom na mjesto događaja pronađena je izvješena povijesna zastava Kraljevine Italije i nekoliko letaka. Pronađene predmete policija je izuzela, a u tijeku je kriminalističko istraživanje s ciljem pronalaska osoba koje izvjesile navedenu zastavu. 

Isto tako, policija je jutros ispred Guvernerove palače zatekla dvojicu talijanskih državljana starosti 19 i 20 godina s povijesnom zastavom Kraljevine Italije manjih dimenzija. Obojica su privedena i sankcionirana temeljem odredbi Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. Na taj su način osobe spriječili u daljnjoj namjeri.   

U objavi na Twitteru slave talijanskog okupatora Gabrielea D’Annunzija koji je prije točno sto godina s paravojnim postrojbama ušao u Rijeku, što fašisti slave jer je njegova vladavina Rijekom postala inspiracija Mussoliniju.

Kriminalističko istraživanje se nastavlja.

Izložba „D’Annunzijeva mučenica”

Inače Rijeka danas i službeno obilježava sto godina od fašističke okupacije. U Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja u 19 sati bit će otvorena izložba „D’Annunzijeva mučenica”, prvi programski sadržaj projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.

Izložba se priređuje u povodu stote obljetnicu okupacije Rijeke koju je predvodio Gabrielle D’Annunzio, a dio je projekta “Granice – između reda i kaosa“ kojeg Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja provodi u sklopu programskog pravca „Doba moći“ projekta Europske prijestolnice kulture.

“D’Annunzijeva mučenica“ (L’olocausta di D’Annunzio) djelo je autorica Tee Perinčić i Ana-Marije Milčić, dok su autori dizajna izložbe Sanjin Kunić i Nikolina Radić Štivić.

Foto: Grad Rijeka

Okarakteriziravši otvorenje izložbe kao bitan čin u obilježavanju stote godišnjice okupacije, direktorica Rijeke 2020, Emina Višnić navela je kako je riječ o prvom postavljenom programskom sadržaju projekta EPK koji će biti dostupan tijekom cijele 2020. godine. Prema njenim riječima, izložba će se u sljedećoj godini nastaviti još dvjema velikim izložbama koje će tematizirati granice Rijeke te granice općenito, što predstavlja aktualnu temu čijom se obradom želi postaviti pitanje “Što Rijeka ima danas reći Europi?”.

– Bitno je hrabro i nedvosmisleno zauzimanje stručne i društvene pozicije prema našoj povijesti, pogotovo u kontekstu jačanja neofašizma – rekla je Višnić, naglasivši rast važnosti uloge javnih institucija koje moraju poslati jasnu poruku i baviti se nekadašnjem i današnjem otporu fašizmu.

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel pohvalio je profesionalnost, prepoznavanje trenutka i društveno odgovorni angažman svih uključenih u izradu izložbe koja govori o okupaciji vojnom silom i teroru nad stanovništvom koje nije prihvaćalo nametnute ideje.

– D’Annunzio je bio preteča protofašističke ideje koja se nešto kasnije razvila s Mussolinijevim maršom u Rim i rezultirala krvavom cijenom koju je Europa platila“, izdvojio je Obersnel te dodao kako se suočavamo s različitim prikazima rada i života Gabriellea D’Annunzia, od kojih neki njegovu riječku epizodu žele prikazati na romantičarski način. „U Trstu se postavljaju slavljeničke izložbe, najavljuje i postavljanje kipa D’Annunziju, što se nadovezuje na izjave nekih talijanskih političara koji se ne mire s granicama nastalim poslije Drugog svjetskog rata, a na izložbu posebno pozivam talijanske udruge s kojima sam u kontaktu i koje se opiru veličanju D’Annunzia – rekao je gradonačelnik istaknuvši ponos na antifašističku poruku djela za kojeg je siguran da će pobuditi interes građana.