1 min. čitanja

FOTO Zaron do olupine broda Metković

LOKVA ROGOZNICA – Jedna od ronilačkih lokacija do koje je moguće doci automobilom i kao takva prikladna je i za zimska ronjenja je olupina broda „Metković“. Olupina se nalazi na području Lokve Rogoznice (Medići), i prikladna je za sve ronilačke kategorije.

Ukoliko se vozimo od Dubaca prema Omišu, prođemo kroz prvi tunel i nakon pedesetak metara s lijeve strane nalazi se proširenje i parkiralište. Tu ostavimo automobil, i spustimo se s opremom do plaže. Nakon pedesetak metara ronjenja uz obalu, stignemo do ostataka broda koji su na pješčanom dnu na dubini od 3 do 15 metara, piše Gorgonija.

Brod Metković izgrađen je 1948. godine u Italiji pod imenom „San Giorgio Guerriero“, dužine je 34 metra, širok 7,6 metara, brzine 8 čvorova i nosivosti 280 tona. Prvi put se nasukao 1959. godine na Pagu, pa je obnovljen u Puntu i preuzela ga je „Obalna plovidba Split“ pod imenom „Metković“. Drugi put se nasukao, a ovaj put i potonuo, 17. lipnja 1969. godine s teretom od 250 tona cementa. U nekoliko navrata iz broda su vađeni dijelovi konstrukcije i oplate, pa čak i u novije vrijeme.

Trenutno lokacijom dominiraju dijelovi konstrukcije, dio jarbola, u podnožju je moguće vidjeti i kopču broda, čak i dva velika akumulatora. S obzirom da je dubina mala, a i sam brod nije prevelik, moguce ga je obići i nekoliko puta tijekom ronjenja.

Također, vidljivost je obično vrlo dobra, strujanja također nisu prevelika, a ako ih i ima, obično su prema Omišu. Oko olupine obično pliva i jato crneja, a tu je stanište i raznobojnih puževa.

Ukoliko želite, od olupine možete krenuti u pravcu Omiša po pjeskovitom dnu prateći dubinu 10-12 metara i nakon stotinjak metara dolazimo do niza ogromnih stijena s prolazima i rupama oko kojih ima dosta riba i raznih spužvi, a na pješčanom dnu i periski.

Uz okret oko najveće stijene vraćamo se nazad prema brodu i samoj plaži. Ukoliko se odlučite za posjet stijenama, računajte da bi zaron trebao trajati nekih sat vremena te da se treba ukupno preplivati više od 300 metara.

Luka Kolovrat

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.