Jeste li se ikada pitali tko to noću leti nebeskim bespućima dok...

Jeste li se ikada pitali tko to noću leti nebeskim bespućima dok većina živog svijeta spava?

119
Podijeli objavu
Foto: Boris Krstinić

MLJET – Naravno, radi se o šišmišima, jedinim sisavcima koji aktivno lete. Oni su, nakon glodavaca, najbrojnija skupina sisavaca, te s oko 1300 dosad zabilježenih vrsta čine 20 % svih do sada poznatih vrsta sisavaca.

Uloga šišmiša u ekosustavima u kojima su prisutni je vrlo značajna, zbog čega je njihova zaštita iznimno važna. Neizostavna su karika u prirodnom obnavljanju tropskih šuma, oprašivanju čitavog niza biljaka koje cvatu noću, ali i u kontroliranju brojnosti noću aktivnih kukaca i dr. Nadalje, neke vrste šišmiša su indikatorske vrste, odnosno promjenama u njihovim populacijama mogu se indicirati promjene u bioraznolikosti nekog područja.

 Od sredine 20. stoljeća populacije šišmiša diljem svijeta su u značajnom padu, što je uglavnom rezultat različitog antropogenog djelovanja. Najznačajnije posljedice tog djelovanja, a koje negativno utječu na populacije šišmiša, su degradacija, fragmentacija i/ili potpuni gubitak povoljnih staništa za lov, uništavanje ili degradacija staništa koja šišmiši nastanjuju, sve intenzivnije korištenje pesticida i raznih drugih agresivnih kemikalija koje se često koriste u poljoprivredi ili šumarstvu, ali i drugi čimbenici poput bolesti i klimatskih promjena.

 Na području Europe zabilježeno je 45 vrsta šišmiša, a u Hrvatskoj je do sada zabilježeno 34 vrste šišmiša koje su strogo zaštićene Zakonom o zaštiti prirode. Obaveza očuvanja njihovih populacija proizlazi i iz potpisanog Sporazuma o zaštiti šišmiša u Europi (UNEP/EUROBATS), među kojima je i Hrvatska potpisnica.

 Na otoku Mljetu do sada je zabilježeno 11 vrsta šišmiša, što ukazuje na veliku raznolikost i dobro očuvana staništa, a uskoro ćete moći čuti više o ekologiji šišmiša i dosadašnjim istraživanjima na Mljetu.

 Javna ustanova “Nacionalni park Mljet” u sklopu ciklusa predavanja istraživača je organizirala predavanje “Šišmiši otoka Mljeta i što znamo o njima” autorice Vide Zrnčić, mag. oecol. et prot. nat., voditeljice ovogodišnjeg istraživanja šišmiša u NP Mljet.

Predavanje se održalo u četvrtak 12. rujna 2019. godine u 19 h u Galeriji “Stara skula” u Goveđarima.

Lucija Radulj

Vaš komentar

Pratite nas na facebooku: