Slovenac dr. Robert Lipovec pobjednik 21. Big game fishinga u Jezerima

Photo: PR

JEZERA – Nakon tri intenzivna dana ribolova, završilo je ovogodišnje 21. natjecanje Big Game Fishing – Jezera 2019. u organizaciji ŠRD Punta Rata iz Jezera. U proteklih 20 godina natjecanje se odvijalo zadnjeg tjedna u rujnu, međutim ove godine organizatori su odlučili dugogodišnji termin međunarodnog natjecanja lova na veliku ribu premjestiti na prvi vikend mjeseca rujna.

Big Game je ribolov u kojem se love poveće ribe, najčešće plave tune ili sabljarke. Spomenuti vid ribolova odvija se s većeg broda na otvorenom moru i to na način da se panula ili hrani riba za ulov svježom srdelom ili nekom drugom plavom ribom a konačni rezultati ulova ovise o cijeloj sportsko – ribolovnoj ekipi. Osim u Jezerima, natjecanje BGF u Hrvatskoj se još održava u Omišlju, Poreču, Silbi, Rogoznici, Komiži i na Hvaru. Državne kvote RH za izlov tune u 2019. godini za gospodarski i negospodarski ribolov iznose 750 tona za tunolov plivaricama, 80 tona za udičarenje, 5 tona za sportski ribolov, 12,5 tona za rekreacijski ribolov te 3 tone za potrebe znanstvenog ribarenja, piše portal Panopticum.

Petnaest sportsko-ribolovnih ekipa

Prema riječima organizatora kotizacija za ovogodišnji BGF je iznosila tri i pol tisuće kuna po brodskoj ekipi a ukupno je sudjelovalo 15 ekipa s 49 natjecatelja iz 4 zemlje – Slovenije, Austrije, Njemačke i Hrvatske. Službeni, tj. glavni sudac ovogodišnjeg Big Game Fishinga s ovlaštenjem HSŠRM-a bio je Goran Baranović iz Šibenika uz asistenciju opunomoćenika i potpredsjednika HSŠRM-a i suca Tončija Lukete. Prema natjecateljskoj specifikaciji za izlov tune (Thunnus thynnus) bila je određena minimalna težina od 40 kg po ulovljenom primjerku tune. Natjecanje se provodilo tehnikom ribolova iz plutajućeg broda, tzv. „driftingom. Najveća ulovljena riba ovog međunarodnog natjecanja u Jezerima je bila tuna teška 49,5 kilograma, a ukupno je ulovljeno i sudački bodovano 13 velikih riba, od čega je vraćeno u more sedam velikih tuna i jedan iglun.

Međunarodno ribolovno natjecanje odvijalo se u akvatoriju južno od otoka Murtera, nedaleko od svjetionika Blitvenica i na površini od nekoliko kilometara kvadratnih. Svaki dan natjecanja na poziciju ulova odlazilo je iz marine u Jezerima petnaestak specijaliziranih brodova – fishermana. Prema neslužbenim informacijama sudionika natjecanja na mamljenje tuna je utošeno oko pet kašeta sardela dnevno po natjecateljskoj ekipi, što ukupno iznosi preko dvije tone male plave ribe. Kao mamci na udicama korišteni su uglavnom šaruni i sardele dok je korištenje živih mamaca bilo strogo zabranjeno.

Po završetku natjecanja i nakon sudačke verifikacije, vaganja ulova te pregleda video zapisa u ranim večernjim satima, ukupnim pobjednikom ovogodišnjeg Big Game Fishing – Jezera 2019. na svečanoj ceremoniji je proglašen je Slovenac dr. Robert Lipovec na brodu „4 Tuna“ s ukupno osvojenih 880.2 bodova. Osim toga, pobjednik natjecanja BGF 2019. je uz dobivena odličja osigurao i pravo nastupa na pozivnom turniru u OWC u San Joséu na Costa Rici 2020. godine. Drugoplasirani je Nijemac Helmuth Mollitor s broda „El Patron 3“ s ukupno osvojenih 586.5 bodova dok je trećeplasirani bio naš domaćin dr. Kristijan Temmer iz Zagreba na brodu „Dora“ s ostvarenih zavidnih 569 bodova.

I.B.