2 min. čitanja

OTKRIVENI DOKUMENTI Dupini, golubovi i vrane u tajnim misijama CIA-e

OTKRIVENI DOKUMENTI Dupini, golubovi i vrane u tajnim misijama CIA-e
Photo: PR / Čovjek delfin

CIA je skinula oznaku tajnosti s dokumenata koji otkrivaju da su se tijekom hladnoga rata golubovi koristili za špijunske misije. U dokumentima se tako navodi da su uz pomoć golubova snimane osjetljive lokacije u Sovjetskom Savezu. Također, vrane su prenosile prislušne uređaje koje su ispuštale na prozorske daske, a dupini su korišteni za podvodne misije, navodi BBC.

Početkom 1974. Do Da je bio najbolji u špijunskom razredu, na putu da postane leteći agent CIA-e: bolje se nosio s nedaćama od drugih, prenosio teške terete i mogao je odbiti napadače. No na najtežem školskom špijunskom zadatku nestao je – pao je žrtvom pripadnika vlastite vrste – vrana, prenosi HRT.

CIA je proučavala mačke kao sredstvo prisluškivanja zbog njihove sklonosti lutanju, a psima je umetala električne implantate u mozak kako bi vidjela može li ih se kontrolirati na daljinu. Nijedan od tih programa nije daleko odmaknuo. Više je napora uloženo u obuku dupina kao potencijalnih izazivača sabotaža i pomoćnika u špijuniranju razvoja sovjetske nuklearne podmorničke flote koja je predstavljala najveći izazov američkoj moći sredinom 1960-ih.

Projektima Oxygas i Chirilogy nastojalo se utvrditi mogu li se dupini trenirati da zamijene ljudske ronioce i postave eksplozive na usidrena plovila ili ona u pokretu, ušuljaju se u sovjetske luke i postave akustične bove i detektore raketa ili da plivaju s roniocima i prikupljaju njihove akustične potpise. I od tih programa se odustalo i prepustilo američkoj mornarici koja do danas koristi dupine i tuljane.

Maštu šefova američke obavještajne službe zaokupile su u hladnoratovsko vrijeme i ptice – golubovi, sokolovi, sove, vrane pa čak i jata divljih ptica selica. U tu svrhu agencija je angažirala ornitologe kako bi utvrdila koje ptice redovito provode dio godine na području Šihani u bazenu Volge jugoistočno od Moske gdje su Sovjeti imali tvorrnicu kemijskog oružja. CIA je na ptice selice gledala kao na “žive senzore” jer je vjerovala da bi se analizom njihova mesa moglo otkriti koje tvari Rusi testiraju.

Početkom 1970-ih CIA se okrenula vranama i pticama grabežljivicama nadajući se da će ih moći obučiti za misije poput postavljanja prislušnih uređaja na prozorske klupice i fotografiranja. U okviru projekta Axiolite, treneri ptica na otoku San Clemente uz južnu kalifornijsku obalu učili su ptice da lete kilometrima iznad mora, između brodova i kopna. Ako se obuka pokazala uspješnom odabrani kandidat imao bi opasnu zadaću: bio bi prokrijumčaren u sovjetsku Rusiju i pušten na slobodu sa zadaćom da preleti 25 kilometara noseći kameru kako bi slikao radare za rakete SA-5 i vrati se. Odred su činili crvenorepi jastrebi, sove, supovi i kakadui.

Osim vrana, veliki program bili su golubovi. Agencija je nabavila stotine golubova i testirala ih s kamerama u raznim dijelovima SAD-a kako bi vidjela mogu li se obučiti na simliranim rutama. Cilj je bio brodogradilište u Lenjingradu u kojemu su Sovjeti gradili nuklearne podmornice. Nakon obuke golubovi su dopremljeni u Washington na testiranje uz različite rezultate. Neki su snimili savršene fotografije no drugi su odletjeli sa skupim kamerama i nikad nisu pronađeni. Jedan golub kojeg je napao jastreb vratio se tri tjedna kasnije, no bez kamere.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.