Bračani u srijedu slave 75. obljetnicu oslobođenja otoka od okupatora

Uspjela kombinirana akcija jugoslovenskih i savezničkih snaga na Braču - Photo Muzej revolucije, inv. br. 9154

SUMARTIN – Udruga antifašističkih boraca i antifašista Brač poslala je poruku Bračanima. Najavljuju da se 18. rujna slavi 75. obljetnica oslobođenja otoka Brača od okupatora.

“Kapitulacijom okupatora nakon bitke za Sumartin, za naš Brač je Drugi svjetski rat završen. Dana 18. rujna 2019. u Supetru i svim općinskim središtima položit će se vijenci na spomen obilježjima palim u NOB te na spomen obilježju poginulim u Domovinskom ratu na Golom brdu kod Sutivana.

Središnja proslava Dana oslobođenja Brača održat će se 21. rujna 2019. u Supetru i to u kongresnoj dvorani Waterman Forum Svpetrvs hotela s početkom u 11 sati”, stoji u pozivnici.

PROČITAJTE JOŠ: JESTE LI ZNALI? O Dalmaciji i Dalmatincima u Narodnooslobodilačkoj borbi

Bitka za Brač

Zajedničkom ofenzivom Narodno-oslobodilačke vojske Jugoslavije i  Saveznika Bitka za Brač je trajala od 12. do 17. rujna 1944. godine, kada je Brač u konačnici i oslobođen. Bila je dijelom ofenzive za oslobođenje Dalmacije vođene tijekom rujna 1944. godine, kad su istovremeno oslobođeni Hvar i Šolta.

Zapovjedništvo Wehrmachta je pokrenulo Operaciju Sivi ždral (njem. Kranich) radi evakuacije Nijemaca iz Supetra, od 14. do 18. rujna 1944. godine, ali u tome nisu uspjeli.

Nijemci su teško utvrdili mjesto Sumartin s okolicom na istočnoj obali Brača. Sumartin je strateški važna točka zbog kontrole plovidbe Bračkim kanalom. U području Sumartina nalazio se 2. bataljun 738. puka 118. lovačke divizije (bez 6. čete), ojačan 6. baterijom 628. mornaričkog artiljerijske divizije i podržavan artiljerijom s područja Makarske. Dobro utvrđen, bataljun se mogao uporno braniti u slučaju napada s kopna ili mora.

Foto: Antifašistički vjesnik

U pomoć partizanima pristigli saveznička artiljerija i komandosi

Na Brač se, osim dijelova 26. dalmatinske divizije, iskrcao i britanski 43. odred komandosa, kao i znatne artiljerijske snage. Komandosi nisu bili uvođeni u borbu, a saveznička artiljerija pružala je neposrednu podršku jedinicama 26. divizije u borbama.

Njemačka posada Supetra (ojačan 3. bataljun 738. puka 118. lovačke divizije) se nakon borbe 12. rujna povukla prema Splitu, dok su za Sumartin vođene četvorodnevne teške borbe. Konačno je 17. rujna pred mrak uporište osvojeno, a tijekom sljedeće noći spriječeni su pokušaji probijanja posade iz okruženja i evakuacije na kopno.

U bitci poginuo Franjo Kluz

Gubici 1. dalmatinske brigade i 1. bataljona 12. brigade su iznosili: 53 poginula i 197 ranjenih. Među poginulim bio je i komandant 1. bataljona 12. brigade Marko Đapić.

Tijekom borbi za Brač 14. rujna poginuo je i Franjo Kluz, zapovjednik Prve eskadrile NOVJ-a koji je razočaran u NDH, crnu ustašku uniformu zamijenio Titovom, bio je prvi partizanski pilot i narodni heroj.

U spomen na dan oslobođenja otoka Brača, nedaleko od završne velike bitke u mjestu Selci, je osnovana škola “18. rujna”. U predvorju škole je 1982. izgrađen i spomenik palim borcima Narodno oslobodilačke borbe, u kojoj je izgubilo život više od 700 stanovnika ovog otoka.

Njemački ljudski gubici na Braču iznosili su 113 poginulih i 583 zarobljena vojnika.

D.G.

Izvori:

Nikola Anić, POVIJEST OSMOG DALMATINSKOG KORPUSA NARODNOOSLOBODILAČKE VOJSKE HRVATSKE

Mirko Novović, Stevan Petković: PRVA DALMATINSKA PROLETERSKA BRIGADA 

Proslava dana oslobođenja – 18. rujna

Vaš komentar