Devastatorima obale prijeti 5 godina zatvora, nazvali smo jednog od njih

Foto: Čitateljica

BILO – Mjesto Bilo kod Primoštena čini se da je pravo leglo devastacije pomorskog dobra. U posljednjem slučaju je zbog betoniranja obale šibenska policija kazneno prijavila 68-godišnjaka kojem zbog betoniranja 18 kvadrata i tri metra stepenica na samoj morskoj obali ispod svoje kuće prijeti pet godina zatvora. Otkrivamo i još jedan slučaj u Bilom, s još većim opsegom betonske intervencije u pomorsko dobro. Vlasnik tamošnjeg autokampa dobio je samo novčanu kaznu. Nazvali smo ga da nam ispriča i svoju verziju događaja.

Glasnogovornica šibenske policije, Marica Kosor je za ŠibenikIN potvrdila da u prvom slučaju 68-godišnjaku koji je betonirao obalu prijeti od šest mjeseci do pet godina zatvora, a ostali koji su betonirali obalu u Bilom najvjerojatnije će proći nekažnjeno.

– Gradio je na području uz more na kojem je strogo zabranjena ikakva gradnja, a plus nije riječ o njegovom vlasništvu, već o parceli u vlasništvu države – kaže Marica Kosor.

U međuvremenu u našu redakciju stiže niz fotografija devastacije pomorskog dobra u istom mjestu, od strane vlasnika autokampa Horizont.

– Ako vas zanima, istražite kako se uzurpira pomorsko dobro u Primoštenu. Radi se o kampu Horizont čiji je vlasnik samovoljno proširio prostor kampa prema moru iza novoizgrađene šetnice. Poravnao je taj prostor i sazidao potporne zidove. Kamp je trenutno pun turista. Također, drugi kamp tik pored njega, ne prelazi granicu iza šetnice prema moru – piše nam čitateljica.

Načelnik Primoštena Stipe Petrina za Morski HR kaže da je općina upravo zbog uzurpatora pomorskog dobra 2004. godine odlučila napraviti šetnicu koja će, između ostalog, biti prava barijera između pomorskog dobra koje treba štititi. Odgovara u svom stilu:

– To su gnjide zbog kojih i radimo šetnicu, a on i takvi tu stalno uzurpiraju zakonom zaštićeno pomorsko dobro. Ovo je jedini razlog što smo išli u probijanje šetnice, pa da više nitko ne može reći „ovo je moje“. Prasad više tu ne može! Mene su sve državne institucije spriječavale u tome, a Općina radi sve po zakonu. Samo za plažu je bilo sedam sudskih postupaka, a sve završilo u moju korist – kaže Petrina kojem se sve ovo odrazilo i na zdravlje, ali dodaje da ne mislim i neće prestati.

Za betoniranje obale unutar kampa Horizont, Petrina kaže da je vlasnika prijavljivao desetak puta:

– Stalno smo upozoravamo vlasnika Stipu Baljkasa i odgovorne, pa nizašta. Komunalni redar je bio 10 puta, ovaj kaže da će sve vratiti u prvobitno stanje, pa onda nešto sruši, ali i opet napravi itd. Stalno zavlače. Meni je žao što ja radim posao države i gradeći s razlogom ovu šetnicu, trošimo proračunski novac umjesto države na koju trošimo milijune. A ovome što prijeti 5 godina zatvora, ja bi mu dao i 10 godina, ne njemu nego svakome tko namjerno uništava obalu – kazao nam je Petrina.

Za pet betoniranih kvadrata prijeti zatvor, a za 500 kvadrata samo novčana kazna?

Marica Kosor iz šibenske policije pojašnjava pak zašto jednome prijeti zatvor, a drugi koji je devastirao puno više od 18 kvadrata i tri metra stepenica ide samo novčana kazna:

– Ako se radi nešto na pomorskom dobru ili državnom vlasništvu, za to je nadležna Lučka kapetanija i u tom slučaju se u pravilu radi o kaznenom djelu protupravne gradnje, koje se goni po službenoj dužnosti . Ako se radi o zaštićenom Nacionalnom parku ili Parku prirode, u tom slučaju je nadležna  građevinska inspekcija i tada se ne radi o kaznenom djelu. Ukoliko mi kao policija dobijemo saznanja o istom o tome odmah obavještavamo Lučku kapetaniju ili građevinsku inspekciju kao nadležne za postupanje, a nakon njihova izvješća policija u koordinaciji s Općinskim državnim odvjetništvom poduzima daljnje mjere i radnje i o svemu utvrđenom i poduzetom izvješćuje to Državno odvjetništvo.– pojašnjava Kosor.

A kapetan Lučke kapetanije u Šibeniku Robert Baljkas potvrđuje nam prijavu iz svoje nadležnosti:

– Da, vlasniku kampa Horizont je izdan prekršajni nalog. Procesuiran je i bilo je nekoliko prijava. Platio je novčanu kaznu. On ima teren uz more i nadograđivao je kao da je njegovo. On to i koristi kao da je njegovo jer obali ni ne možete s kopna prići, nego preko njegova terena. Naravno da nije u redu da se za 5 betoniranih kvadrata može u zatvor, a za 500 kvadrata još nekome daš i nagradu. Ako će se kazniti strani državljanin, bilo bi fer da se kazne i ostali koji devastiraju pomorsko dobro i sve se vrati u prvobitno stanje. Vjerujem da će to Državno odvjetništvo riješiti – znakovito kaže šibenski lučki kapetan.

Nazvali smo stoga i vlasnika kampa Horizont, Stipu Baljkasa kojeg smo pitali da nam ispriča svoju verziju priče:

– Ne želim odgovarati na ovakva pitanja putem telefona. Vi se možete predstaviti kao bilo tko – kratko je odgovorio na naš upit.

PROČITAJTE JOŠ: Izbetonirao stepenice do mora pa kazneno prijavljen DORH-u

D.G.