FOTO Potonuli brod prijeti katastrofom: “Naslonio se na cijev kolektora koju je zgnječio i razbio!”

Foto: Martin Čudnrić

POVLJA – Drveni brod Marko Polo potonuo je 10. veljače 2015. godine. Potonućem, svom težinom je nalegao na cijev glavnog kolektora koji je počeo puštati i sada malenom mjestu Povlja na Braču prijeti ekološka katastrofa.

Povaljski općinski vjećnik Tonči Zlatar obratio se javnosti za pomoć jer, kako kaže „Sva nastojanja lokalne vlasti da se rješi problem broda nisu urodila plodom.“ Tvrdi da je brod potonuo zbog nebrige, a prije toga je dvije godine propuštao more i cijelo vrijeme su radile pumpe za more. Svoj dramatični apel objavio je na svom Facebook profilu:

„Brod je pred raspadom i prevrtanjem. Po lošem vremenu postoji mogućnost da se djelovi odlome i porazbijaju brodove u vali. Sam brod nalježe na rezervnu cjev kolektora koju je zgnječio i razbio. U slučaju greške glavnog kolektora prijeti ekološka katastrofa.

Znam da smo malo mjesto, ekonomski i politički nebitni ali molim institucije koje su nadležne za to da odrade svoj posao. Na mom Facebook profilu postoji veliki broj novinara,političara svih političkih opcija koje molim da progovore o ovom za Povlja velikom problemu.

Pozivam i vas ostale da lajkanjem i podjelom objave pokażete da vam je stalo za ovaj komadić Lijepe naše.“

Ministar prije 4 godine najavio vađenje broda

Pojašnjava da se na fotografijama jasno vidi cijev kolektora i rasuta kabina broda. Ronioci su prije dvije godine kazali da je oslonjen samo provom i krmom te da je istrunuo po boku u dužini nekoliko metara. Rekli su i da ima dosta razbijenih prozora a krajevi stakla su oštri. Nije to atrakcija nego opasnost, pojašnjava Zlatar i za Morski HR kaže:

– Ni jedna služba nije odradila svoj posao, osim donekle općine. Ne želimo politički rat, već samo rješenje problema. S lučkim kapetanom Davorom Vidanom i direktorom Lučke uprave Domagojem Marojevićem razgovarali smo prije godinu dana ja i načelnik. Prije mene je čak tu bio i tadašnji ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović koji je preko Pogleda u plavo sudjelovao u čišćenju podmorja u Povljima. Najavio je skoro vađenje broda. Ali to je bilo još prije 4 godine! – zaključuje Tonči Zlatar.

Podsjetimo, u lipnju smo pisali o potonulom katamaranu u susjednim Pučišćima. Tada smo doznali da kapetan nadležne Lučke uprave za to nije znao, načelnik je vjerovao da će to rješiti netko drugi, a lučki kapetan nam je odgovorio: “Nećemo zaustavljati svijet zbog jedne dojave”. Ipak su morali, jer kako doznajemo, brod je nedugo nakon našeg članka uklonjen.

Što će na ovaj slučaj kazati odgovorni? Ostavljamo im vremena do jutra za pripremu na suvisao odgovor.

PRIČITAJTE JOŠ: NEVJEROJATNO Brod u Pučišćima potopljen 4 mjeseca i svi vjerovali da to rješava netko drugi

D.G.

 

Vaš komentar