Nakon duljeg vremena 3. Maj opet proizvodi

Foto: Uljanik

RIJEKA – U riječkom 3. Maju je nakon duljeg vremena počela proizvodnja. Nakon odobrenih 150 milijuna kuna kredita HBOR-a stižu plaće, a radnici se vraćaju na posao. Radi se na brodu za kanadskog naručitelja i sekciji za talijansko brodogradilište.

Radnici 3. maja dobili su do sada tri zaostale plaće, a postrojenja koja su deset mjeseci bila van pogona su spremna za proizvodnju, potvrdio je predsjednik Nadzornog odbora riječkog brodogradilišta Juraj Šoljić.

Veći broj radnika vratio na posao. Uređujemo okoliš, testiramo cjevovod i pripremamo se za proizvodnju. Trebamo pripremiti privez i dostupnost gradnji 733, broda za rasuti teret za kanadskog naručitelja broda Algomu. Istovremeno desetak naših kolega radi na pripremi tegljenja i dopreme broda iz Pule, radi se o gradnji 723 – rekao je Šoljić. Potvrdio je da je u petak krenula isplata plaće za veljaču, te da se danas očekuje početak isplate za ožujak, piše HRT.

U 3. maju se radi i 400 tona teškoj sekciji broda ugovorenoj za jedno talijansko brodogradilište, a za brod za kanadskog naručitelja je 220 kilometara kabela koji će stići za mjesec dana.

Kako je rekao direktor 3. maja Edi Kučan, iluzorno je odmah očekivati veliko lupanje, glavnina posla na brodu uslijedit će za mjesec dana. Kaže kako je brod za Kanađane što se tiče teretnog sustava, koji je jezgra broda, u vrlo dobrom stanju. No što se strojarnice tiče, nedostaje još dosta komponenti, naročito kablova koji su na putu iako će narudžba biti plaćena tek po isporuci. Kučan je istaknuo i dobra odaziv hrvatskih dobavljača, od kojih je većina potvrdila rokove isporuke.

Trećemajci ovog tjedna očekuju i jamstvo vlade za kredit za nabavu materijala, a dogovorena isplata 15% duga vjerovnicima koji su pristali na poček, krenut će nakon deblokade računa. Kučan je rekao kako očekuje da će ti problemi biti riješeni za deset do petnaest dana. Novo stečajno ročište na Trgovačkom sudu u Rijeci zakazano je za deset dana, 26. rujna, piše HRT.

I.B.