GRAD NA PROCJENI STRUČNJAKA Globalno vijeće za održivi turizam provest će Ocjenu odredišta za Dubrovnik

DUBROVNIK – Nakon sastanka gradonačelnika Dubrovnika Mate Frankovića prošlog tjedna u Hamburgu s predstavnicima Globalnog vijeća za održivi turizam (GSTC), usuglašeno je kako će ovo Vijeće provesti Ocjenu odredišta za Dubrovnik, temeljem kriterija za održivi turizam i destinacijski menadžment utvrđenih od strane Ujedinjenih naroda.

Istraživanje i mjerenje će trajati tri mjeseca, nakon čega će se gradskoj upravi i dubrovačkoj javnosti predstaviti evaluacija dosadašnjih aktivnosti te praktične smjernice za poboljšanje rezultata u održivom turizmu. Pokrovitelj projekta je udruženje Cruise Lines International Association (CLIA), partner Grada Dubrovnika i potpisnik Sporazuma o suradnji na očuvanju i zaštiti kulturne baštine Dubrovnika.

Prilikom inicijalnih dogovora, izvršni direktor GSTC-a Randy Durband izrazio je zadovoljstvo suradnjom vijeća s Dubrovnikom i CLIA-om. Ocjenu odredišta GSTC-a nazvao je važnim alatom kojim se uočavaju konkretni prioriteti te katalizira kooperativno djelovanje.

 – Ocjena odredišta GSTC-a uključit će širok krug dubrovačkih dionika pri planiranju maksimalizacije koristi od turizma te istovremene minimalizacije negativnih učinaka na grad i njegove stanovnike, uz primjenu GSTC standarda za odgovorni destinacijski menadžment. Javno-privatna partnerstva kao što je ono koje se temelji na suradnji između Dubrovnika i organizacije CLIA, od ključne su važnosti za osiguranje dijaloga, predanosti i resursa potrebnih za upravljanje odredištima. – naglasio je direktor Durband.

Gradska uprava dobit će praktične smjernice, osnovu za mjerenje te hodogram razrađen od strane dionika, a sve kako bi se poboljšali rezultati u najvažnijim područjima održivosti odredišta: destinacijski menadžment, koristi za lokalno gospodarstvo, životna i kulturna dobrobit te zaštita prirode i prirodnih resursa. Grad Dubrovnik će formirati radni tim koji će usko surađivati s vijećem kroz sljedeća tri mjeseca, najavila je zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić.

– Rezultati mjerenja održivosti pokazat će nam na kojem smo stupnju održivosti, ali i definirati prioritete, od onih na kojima je potrebno odmah uvesti promjene do onih koji su na zadovoljavajućoj razini održivosti. Dobit ćemo konkretne podatke pomoću kojih ćemo definirati daljnje korake u upravljanju destinacijom. Iznimno smo zahvalni CLIA-i na sponzorstvu u ovom projektu, a potrebno je naglasiti i to da je GSTC neovisno tijelo te da ni CLIA ni Grad ne mogu utjecati na rezultate mjerenja. – poručila je zamjenica Tepšić.

Jedno od 30 svjetskih destinacija gdje će se provesti Ocjena odredišta

Maria Deligianni, predstavnica organizacije CLIA za odnose s javnošću za istočni Mediteran, rekla je kako CLIA ovim projektom nastavlja provedbu suradnje s Gradom Dubrovnikom na očuvanju i zaštiti baštine Grada.

– Organizacija CLIA Cruise Lines predana je kooperativnom radu s odredištima diljem svijeta s ciljem zaštite i očuvanja jedinstvene kulture i baštine svake lokacije kao i povijesnog bogatstva koje privlači nove posjetitelje iz godine u godinu, te je tako naš kooperativni rad s Gradom Dubrovnikom potvrda uspjeha naših nastojanja. – naglasila je Deligianni.

Grad Dubrovnik je jedna od 30 svjetskih destinacija za koju će GSTC provesti Ocjenu odredišta te jedina destinacija čije mjerenje sponzorira CLIA. Podsjetimo, CLIA i Grad Dubrovnik potpisali su u srpnju ove godine sporazum kojim su dogovorili suradnju na očuvanju i zaštiti kulturne baštine Dubrovnika putem odgovornog upravljanja turizmom kako bi Dubrovnik postao primjer održivog turizma na Jadranu i šire. Jedna od točaka tog sporazuma je upravo suradnja na planiranju brige o odredištu utemeljenu na UN-ovim kriterijima održivog turizma.

D.G.

Vaš komentar