4 min. čitanja

Saša Eles nakon epizode s krivolovom školjaka: “Vratit ću se s 2-3 broda da Pažanima opalim pljusku”

PAG – Na krivolov školjaka na Pagu mjesecima su upozoravali Pažani, a u siječnju ove godine situacija je eskalirala i bila na rubu incidenta. I kad su svi mislili da je nakon oduzete opreme i prekršajnog postupka zbog nelegalnog izlova školjaka došlo do primirja, nazvao nas je prozvani Saša Eles koji kaže da želi ispričati svoju stranu priče. Pritom ozbiljno optužuje policiju, ali i ribarsku inspekciju, a posebno je ljut na stanovnike Paga koji su mu se suprostavili. Tvrdi da zna i zašto je to tako te svima obećao svoj povratak već ovaj mjesec.

– Nikad u 31 godinu, koliko sam profesionalni ribar, nisam se bavio krivolovom. Ne samo nezakonitim ribolovom, nego i smatram da sam vrlo ekološki odgovorna osoba – započinje svoju priču Saša Eles kojeg je u siječnju, kako je tad izvijestio RTL, demantiralo Ministarstvo poljoprivrede, utvrdivši da su ga već nekoliko puta uhvatili da skuplja školjke na nedozvoljenom području i zato su mu oduzeli ronilačku opremu, školjke i protiv njega pokrenuli prekršajni postupak.

Podsjetimo, priča o nelegalnom izlovu školjaka na Pagu eskalirala je početkom godine kad su mještani Paga, zajedno s policijom i ribarskim inspektorom došli na mjesto za koje su postojale sumnje o nelegalnom izlovu. Dolaskom interventne policije, ronilačke grupe i ribolovne inspekcije pronađeno je u moru u vrećama oko 300 kg klapuna (lakirki) koje su ronioci pokupili i zaplijenili. Eles i danas tvrdi da nije kriv:

– Školjke su nađene na gumenjaku koji je licenciran za obavljanje te djelatnosti. Vreće školjaka za koje neki tvrde da su pronađene na dnu te lokacije su konstrukcija građansko-policijske akcije koja je taj dan, 13. siječnja 2019. godine na mene izvršila napad. Namjerno sam napravio taj potez sa svojim djelatnikom i došli smo tamo, ali izlovljavali smo isključivo puža volka. Školjke su bile zapakirane u gumenjaku u transportne vreće, a bile su tu od dan ranije – priča Eles i kreće s optužbama.

– Svaka profesionalna eksploatacija je attack na resurse i trebamo biti ekološki svjesni pa ne loviti nepotrebno velike količine. Kao dugogodišnji ribar to jako dobro znam. Ovi moji, nazovimo protivnici na Pagu, to samo deklarativno poštuju. Tu hajku su zapravo pokrenuli moji bivši suradnici, s kojima sam imao poslovni odnos i od kojih sam otkupljivao školjke. Oni su se okrenuli drugom otkupljivaču, a ja sam reagirao tako da sam nedostatak školjki za izvoz u Italiji htio nadoknaditi vlastitim ulovom. Rekao sam im da ukoliko žele zaštititi školjke, neka ne vrše pritisak na mene, jer onda moram raditi više i eksploatirati više – pojašnjava.

Kako tumačite činjenicu da osim tih građana Paga, policija, ribarska inspekcija, pa i Ministarstvo poljoprivrede imaju drugačiju priču?

– Probušeno mi je 40 i nešto guma na Pagu od prošlog ljeta do zadnjeg incidenta u siječnju. U potpunosti mi je uništen novi, 3 mjeseca star gumenjak, potopili su ga, a i motor je stradao – nabraja Eles. Od svega mu je, kaže, pozlilo nakon posljednjeg incidenta u siječnju, pa je završio u barokomori KBC-a Split. Napominje da njega nitko ne štiti.

– Smatram da sam apsolutno bio u pravu, što potkrijepljujem konkretnim činjenicama. Naime, kad je bila ta situacija u Paškoj vali, ja sam tadašnjem ministru Tolušiću naveo: da bi činjenično stanje na terenu bilo tako kakvog ga na terenu i tumače, onda bi pravilnik trebao izgledati drugačije. Na bazi njihova tumačenja, nabrojao sam im sve što je pogrešno, jer ja kao konzument ove odluke to tumačim drugačije od inspektora. Nije na inspektorskoj službi da tumači i interpretira zakonske odredbe. Ni sami inspektori nisu znali pa su se s nekim konzultirali – priča Eles.

PROČITAJTE JOŠ: PAG Krivolovac nakon sačekuše mještana uhvaćen na djelu, oprema mu zaplijenjena

Na kome je onda da tumače i interpretiraju zakone, ako ne na službenim osobama koje su za taj posao i plaćene?

– Mene je naljutilo to što je sada u novom Pravilniku izmijenjeno sve ono što sam im ja naveo da treba izmijeniti, jer su ga najvjerojatnije implementirali tako da su iskopirali moje predstavke. A to mogu i dokazati jer su “copy-pejstane” i dvije pravopisne greške koje sam u predstavci napisao. Smatram da ja imam pravo prema Pravilniku od svibnja 2018. do svibnja 2019. i držim da sam ga apsolutno poštivao. Promjene u novom Pravilniku su inspektori sada ozakonili na način na koji sam im ja to objašnjavao. Da se sad idem s njima bosti, ne bi bio u pravu, što se izlova školjkaša tiče.

I što namjeravate sad?

– Vratit ću se u Pag s 2 ili 3 broda da opalim Pažanima pljusku. Doći ćemo s profesionalnim brodovima. Okupljam kolege koji će mi dati podršku da idu sa mnom i to još tijekom ovog mjeseca. Priječi se moje građansko pravo da koristim svoj privatni brod u privatne svrhe. Onaj snimljeni brod Pegasus pod mađarskom zastavom, doći će opet kao moja privatna jahta, u vlasništvu moje majke, a gdje sam ja kapetan. Sve što je potrebno po hrvatskim propisima sam podnio. Plaćena je uredno vinjeta i boravišna taksa za prošlu godinu. Mogu se s tim brodom služiti u privatne svrhe, mogu obavljati sportske aktivnosti i živjeti u tom brodu jer mi je to kuća – poručuje Eles i zaključuje razgovor ozbiljnim optužama.

– I za kraj ova pljuska nije namijenjena Pažanima jer ih čak u ovom lokalpatriotizmu razumijem i simpatični su mi. Pljuska je usmjerena institucijama Republike Hrvatske, policiji, ovoj temeljnoj na Pagu, interventnoj i ribarskoj inspekciji za koju sam apsolutno siguran da je radila po nalogu politike ili nekih drugih interesa, suprotno odredbama pravilnika – zaključuje Saša Eles.

PROČITAJTE JOŠ: VIDEO: PREKOMJERNI IZLOV – S bocama u Paškoj uvali vade tone školjaka

J.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.