Izložba u Rimu: “Hrvatska kakva se rijetko viđa” 

Foto: Miljenko Marukić

RIM – U suradnji s rimskog gradskom upravom, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske i Veleposlanstvo RH u Rimu organizirali su izložbu pod nazivom “Hrvatska kakva se rijetko viđa”.

Izložba sadrži četrdesetak radova dvojice fotografa: Romea Ibriševića i Miljenka Marukića. Izložbu je otvorio veleposlanik u Rimu Jasen Mesić. Izložba je realizirana zahvaljujući financijskoj  podršci Ministarstva vanjskih i europskih poslova . Uz velsposlanika Mesića uvodno su se okupljnim obratili Predsjednica Četvrte gradske četvrti grada Rima Roberta Della Casa i zamjenik estonske veleposlanice u Rimu Urmas Eigle.

Ono što se “rijetko viđa” i što ih povezuje njihova je zaljubljenost u prirodne ljepote svoje domovine, ali to svaki prikazuje na drugačiji način. Miljenko Marukić  premda poznat po podmorskim fotografijama, ujedno dvadesetak godina svojim objektivom “lovi” rijetke ptice i druge životinje, u trenutku njihove posebnosti i sklada s okolišem. Romeo Ibrišević, više od tri desetljeća je fotograf i fotoreporter, ali mnogi će ga se sjetiti kao prvo ime akcije “Očistimo Hrvatsku od auto-olupina”. Tijekom petnaestak godina, uz pomoć volontera i svih onih koji prirodu ne tretiraju kao odlagalište otpada, izvučeno je više od 16.000 olupina iz parkova prirode, podmorja, šuma, potoka…  Prije tri godine u akciju su se uključili i poznati likovni umjetnici koji intervencijom na Romeove fotografije podsjećaju koliko je važno da očuvamo prirodne ljepote zemlje. 

Njihova suradnja počela je prije koju godinu upravo jednom takvom akcijom: čišćenjem podmorja kod Lumbarde. Miljenko je pozvao kolegu Romea i udrugu Zelene stope da očiste olupine odbačene u more. U ronilačkom odijelu Marukić je izranjao olupine s dna vale, a Ibrišević već ima “infrastrukturu” za njihovo zbrinjavanje: tvrtke Renault Nissan Hrvatska, CIOS, Jadroliniju i druge koje mu pomažu da otpad bude otpremljen na reciklažno dvorište. 

Stoga je izložba “Hrvatska kakva se rijetko viđa” prepuna kontrasta: s jedne strane idilični prizori prirode koja zapaljuje ljepotom i načinima opstanka, a s druge gadosti kojima je ljudi uništavaju – propušteni kroz vizuru umjetničke imaginacije. Izložba u rimu otvorena je do 4.10. nakon čega fotografska  izložba seli na Maltu.

D.G.