MALTEŠKI SOKOL Najveća jedrilica svijeta kojom može upravljati jedan čovjek, isplovila iz Murtera

Foto: Vesna Tomas

MURTER – Malteški sokol (The Maltese Falcon), najveća jedrilica i jedna od najspektakularnijih jahti na svijetu snimljena je u trenu dok napušta Murter i prolazi pored svjetionika Prišnjak.

– Ovaj brod nalazi se u akvatoriju Murtera već nekoliko dana te izaziva pažnju s obziroma na njegovu veličinu. Snimila sam ga jučer oko 11.30 h dok se spremao za isplovljavanje. U pozadini broda nalazi se svjetionik Prišnjak koji dočarava taj odnos veličine broda i otoka a naravno i bura koja je očistila atmosferu – ispričala nam je autorica fotografije, Vesna Tomas.

Američki milijarder Tom Perkins (bivši većinski vlasnik HP-a Hewitt Pacard) je prvi vlasnik ovog čuda tehnologije s karbonskim jedrima. Perkins nikada nije javno objavio cijenu koliko je 2006. platio za Malteškog sokola talijanskom brodogradilištu „Perini Navi”, ali je poznato da ga je prodao osnivaču firme IKOS Eleni Ambrosiadou, za 130 milijuna eura.

Brodom može upravljati samo jedan čovjek i to pomoću joysticka, ali za brigu o 1.290 tona teškom plovilu tu je 18 članova posade. Dužina jahte iznosi 88 metara, a njena ukupna raspoloživa površina je 2.400 četvornih metara. S podignutim jedrima dostiže nevjerojatnu brzinu od 42 km/h, a Atlantski ocean može prijeći za samo desetak dana.

U njene super-luksuzne kabine i salone može se smjestiti do 16 putnika. Malteški sokol je ušao u pomorske anale kao super-moderna interpretacija klasičnih jedrenjaka-klipera, a za tjedno iznajmljivanje jahte potrebno je izdvojiti 600.000 eura.