Lastovo slavi blagdan svojih zaštitnika sv. Kuzme i Damjana

Foto: JUPP Lastovsko otočje

LASTOVO – ˝Lastovsko otočje˝ je zbog svoje mistične ljepote,  naglašene krajobrazne vrijednosti, gustih šuma i plodnih polja obogaćenih lokvama, visokih obalnih strmaca, kopnenih i podvodnih špilja, te brojnih rijetkih morskih i kopnenih vrsta i staništa Hrvatski sabor 29. rujna 2006. godine proglasio Parkom prirode, što ga čini jedanaestim i najmlađim Parkom prirode u Hrvatskoj. Park prirode „Lastovsko otočje“ obuhvaća 46 otoka, otočića, hridi i grebena (najveći od njih su Lastovo i Sušac) ukupne površine 53 km2i 143 km2morske površine. Omeđen je kamenim svjetlima Sušca, Tajana, Glavata i Struge.

Posebitost ˝Lastovskog otočja˝ čini i bogata kulturno povijesna baština – brojne kamene crkvice, životopisni fumari, te tradicionalni lastovski Poklad, no ne smijemo zaboraviti ni lokalno stanovništvo, koje je dokaz da je suživot prirode i čovjeka moguć uz razvijenu ekološku svijest, te Vam stoga

Svjetionik Struga na Lastovu / Photo: Jurica Gašpar

Hvala što čuvate ovaj netaknuti biser Jadrana!

Povodom Dana Općine Lastovo i nebeskih zaštitnika Sv. Kuzme i Damjana u Lastovu se u četvrtak, 26. rujna, održava 6. izdanje Međunarodnog jesenskog crossa “Sv. Kuzma i Damjan” za djecu vrtićke dobe te školarce i odrasle.

Start utrke za djecu do 4. razreda osnovne škole je u 16.45, a za djecu od 5. do 8. razreda i odrasle u 17 sati.

“Pozivamo stanovnike i goste otoka Lastova da sudjeluju u utrci. Prijaviti se možete osobno u uredu Turističke zajednice općine Lastovo ili telefonskim pozivom na broj 020/801-018”, ističu organizatori.

Sudionici utrke moraju doći ispred ureda Turističke zajednice općine Lastovo najkasnije do 16.20 djeca do 4. razreda osnovne škole te najkasnije do 16.45 djeca od 5. do 8. razreda i odrasli. Pobjednice i pobjednici u kategorijama vrtićkog uzrasta te od 1. do 4. razreda dobit će pehar za poticaj, dok će pobjednici u kategoriji djece od 5. do 8. razreda i odraslih za prva tri mjesta dobiti medalje i novčane nagrade u iznosu od tisuću kuna.

Organizatori utrke su Stjepan Ivelja, Turistička zajednica Općine Lastovo, Općina Lastovo te JU Park prirode „Lastovsko otočje“.

“Nije važno pobijediti, važno je sudjelovati!”, poručuju organizatori.

P R O G R A M

Srijeda, 25. rujna 2019. godine 

18:00 Izložba slika Antuna Lešića 

            Predavanje: „Prikaz ekonomskih prilika otoka Lastova kroz povijest i danas“ uz  degustaciju lastovskih proizvoda u organizaciji Udruge Rukatac i Piculja, Knežev dvor-Palac

Četvrtak, 26. rujna 2019. godine 

08:30 Otkrivanje spomenika „Lastovskoj majci“ 

             Polaganje vijenca i paljenje svijeća, centralni križ na Groblju 

09:30 Svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Lastovo, Dom kulture 

10:30 Svečana sveta misa povodom blagdana Sv. Kuzme i Damjana Crkva sv. Kuzme i Damjana 

            Svečani domjenak ispred Crkve sv. Kuzme i Damjana 

16:30 VI. Međunarodni jesenski cross „Sv. Kuzma i Damjan“, Pjevor 

19:30 „Lastovska udaja“ – Udruga Val Klapa Ladesta Klapa Fumari ispred Crkve sv. Kuzme i   Damjana 

Petak, 27. rujna 2019. godine 

15:00 Okupljanje lignjolovaca Ubli 

Subota, 28. rujna 2019. godine 

20:00 Kulturno-umjetnički program BFD „Ciciljona“ Supetar-Brač KUD Lastovo ispred Crkve sv. Kuzme i Damjana 

21:30 Balo uz gastronomsku ponudu, Sala „Bačvara 1“

Sponzorirani sadržaj