OPASNA VOŽNJA Autobus prema Dalmaciji prokišnjavao kroz instalacije, putnici i vozač otvorili kišobrane

Foto: Čitateljica

ZAGREB/ZADAR/DUBROVNIK – Možete li vjerovati da kupite autobusnu kartu za vožnju u trajanju između 3 i 10 sati (ovisno kud putujete) i prokišnjava vam autobus do te mjere da morate otvoriti kišobran? Možete li zamisliti da vam je plaćeno sjedalo mokro, a gledate vozača kako i njemu netko drži kišobran iznad glave dok vozi? Možete li zamisliti da strahujete i za život, jer se voda slijeva kroz električne instalacije? Sve što pokušavate zamisliti, doživjelo je 30 putnika redovne linije do Dubrovnika, koja je iz Zagreba krenula u 19 sati– tvrdi čitateljica iz Zadra koja nam šalje fotografije i svjedočanstvo kakvom putnici u civiliziranoj zemlji ne bi trebali svjedočiti.

– Ne možeš vjerovati, vozač ispod kišobrana i pola autobusa – komantirala je čitateljica koja je kupivši kartu za Croatiabus u 19 sati u ponedjeljak navečer namjeravala do Zadra. Fotografirala je pritom ružne scene unutrašnjosti autobusa kojim su putovali i majka s dvoje malene djece. Čitateljica se pita: „Kako je ovaj autoprijevoznik dobio dozvolu za prometovanje?“

Curilo iz ventilacije i kroz električne instalacije

Pojašnjava i koliko je opasna situacija bila na putu iz Zagreba:

– Svi su sve navukli na sebe jer je iz ventilacija i svjetla curilo, pa nisu uključili klimu. Žao mi je jedino što nisam uspjela vozača s kišobranom iznad glave slikati. Žena s dvoje male djece, namočila joj se sjedalica od djeteta, a putuju u Ploče. Neugodno mi je bilo slikati jadnu ženu s djecom. Njih je nekako stavila da legnu, a ona čuči na sjedalu, jer je sve mokro! – priča nam užasnuto.

Nema računa za prtljagu

– Po jedan sjedimo, kako smo uhvatili suho sjedalo a baja (drugi vozač) na prva četiri sjedala se ispružio koliko je dug i širok. Meni je naplatio 10 kn prtljagu, ni račun nisam dobila, niti je stavio ceduljicu na kofer. Od 15 kofera za koje je uzeo lovu, za 10 je stavio sebi u džep. Karta od Zagreba do Zadra je 91 kn. Čovjek iza mene je kupio kartu u busu kad smo kretali iz Zagreba i nije dobio račun – tvrdi čitateljica, a na pitanje jesu li se obratili putnicima i odgovorili zašto se moraju voziti u autobusu kroz kojeg se slijeva kiša, odgovara:

Ignorirali putnike

– Baš ništa! Da ne znaju kako kiša kroz ventilaciju curi i di se uvuklo. Nisu rekli niti “izvini”. Niti da su ženi s djecom uopće ponudili naprijed mjesto. Ništa! Beba joj ima možda 9 mjeseci i curica 4-5 godina s njom. Totalno su nas izignorirali. Bili su prezauzeti držati kišobran šoferu da može voziti. Najjadnije je to što nije dao ženi da sjedne naprijed kako bi mogao on odspavati.

Pitali smo suvozača/konduktera odmah, dečko pokraj mene je tražio da nam se refundira lova. Samo je odgovorio „da ne zna on“ i samo otišao naprijed, a mi smo se sami nekako razmjestili po busu da smo na suhom. Netko je sjeo na torbu, jaketu, tko je što imao. Mene je spasila ova moja platnena torba, jer mi je bila iznad u onom pretencu, sva je mokra – žali se čitateljica.

Nakon putnika autoprijevoznik izignorirao i naše upite

Kroz jutro smo izvrtjeli desetke telefonskih brojeva, poslali upit e-mailom za očitovanje o ovom slučaju. Operater na službenoj Facebook stranici Croatiabusa nas je uputio također na e-mail adresu koja navodno služi za ovakve slučajeve.

Pitali smo: „U kojoj stanici za tehnički pregled je takav autobus dobio dozvolu za prometovanje i tko je jučer takvom autobusu odobrio prevoziti putnike, među kojima je bilo i malene djece?“

Do zaključenja ovog teksta nismo dobili apsolutno nikakav suvisao odgovor, a operaterka na besplatnom broju 0800 910 005 zamolila nas je za nekoliko minuta vremena kako bi nas povratno nazvala. Doista, nazvala nas je, pa i ona uputila na e-mail pravne službe s koje niti jedan odgovor nije pristigao.

Upit smo poslali i Sektoru inspekcije sigurnosti cestovnog prometa i cesta pri Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture. Odgovor ćemo objaviti čim ga dobijemo.

D.G.

Vaš komentar