VIDEO Predsjednica u UN-u pohvalila otok Zlarin: “Ne bacajte plastiku u more, pogledajte njihov primjer”

Foto: Screenshot

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović upozorila je u utorak na Općoj skupštini UN-a na onečišćenje svjetskih oceana i mora, uključujući Jadransko more, ključni resurs za Hrvatsku koja od turizma zarađuje oko 20 posto BDP-a.

Malo tko je očekivao da će središnje mjesto imati jedan otok. I to otok s 300 stanovnika. Radi se o otoku Zlarinu, prvom jadranskom otoku bez plastike za jednokratnu upotrebu i bez plastičnog otpada. Svoj govor je završila s porukom Ivana Pavla II: “Ne bojte se” kazao je Reporter RTL-a Petar Panjkota koji je pratio događaj.

Hrvatsku obalu, koju godišnje posjeti oko 18 milijuna turista, onečišćuje među ostalim i plastični otpad iz južnih susjeda, Crne Gore i Albanije.

Grabar-Kitarović u UN-u: “Prestanite bacati otpad u oceane i mora”

– S ovog mjesta pozivam sve – molim vas, prestanite bacati otpad u naše oceane i mora. U pitanju je naša vlastita budućnost”, apelirala je Grabar-Kitarović s govornice UN-a u New Yorku.

– Ne možemo zanemarivati teške posljedice na našu prirodu i značajne gospodarske gubitke koji nam prijete u budućnosti – dodala je i najveći dio svog govora posvetila zaštiti oceana i mora, među njima i hrvatskog dijela Jadranskog mora čijih je 97 posto iznimne kakvoće.

U fokusu otok Zlarin i Institut za oceanografiju i ribarstvo

Navela je dva uspješna konkretna primjera – projekt Instituta za oceanografiju i ribarstvo u Splitu u kojem je u suradnji s lokalnim ribarima prikupljeno 50 tona otpada te akciju zelenih aktivista s otoka Zlarina.

Stanovnici, ugostitelji i trgovci tog otoka s oko 300 stanovnika potpisali su simboličnu deklaraciju u kojoj su se odrekli plastike za jednokratnu upotrebu i u godinu dana preobrazili jedan od 1246 hrvatskih otoka, otočića i hridi.

– Neka sve naše zajednice pokažu odgovornost poput stanovnika otoka Zlarina. Nemojmo oklijevati i obeshrabriti se prošlim ili sadašnjim neuspjesima, već osigurajmo snažno vodstvo za naš zajednički uspjeh u budućnosti – istaknula je Grabar-Kitarović.

Rekavši da je vrijeme ključan čimbenik za rješavanje globalnih izazova 21. stoljeća, ocijenila je da strah sprječava međunarodnu zajednicu u poduzimanju koraka u pravom smjeru, da koči potencijal i kreativnost.

– Na nama je da bez straha koristimo instrumente kojima raspolažemo za napredak vlastitih naroda i vlastitog planeta i da odmah hrabro izmislimo nove – poručila je hrvatska predsjednica svjetskim čelnicima.

PROČITAJTE JOŠ:

Predsjednica na tragu rješenja smeća u Jadranu? Hrvatska u čišćenje Albanije ulaže 250 tisuća eura!

I.B.